Leasevergelijker.nl Blog
Nieuwe Auto Leasen Voordeliger Dan Kopen

Nieuwe Auto Leasen Voordeliger Dan Kopen?

Nieuwe auto leasen voordeliger dan kopen?

Is het leasen van een nieuwe auto voordeliger dan het kopen van een nieuwe auto? ‘Te mooi om waar te zijn’, zullen de meeste mensen beweren. Toch is het leasen van een auto die helemaal bij jou past écht een zeer voordelig alternatief. Een nadere inspectie leert ons namelijk dat het wel degelijk lonend is om autolease te verkiezen boven de aanschaf van een nieuwe auto.

Sterker nog, bij private lease of zakelijke lease ben je in veel gevallen zelfs goedkoper uit dan zelf een nieuwe auto te kopen. Dit maakt het een heel interessante manier om in een gloednieuwe auto te rijden zonder je spaargeld aan te spreken of geld te moeten lenen.

Om de groeiende populariteit van private lease te duiden, zijn de cijfers van 2016 en 2018 veelzeggend. In 2016 kende Nederland zo’n 64.000 private leaserijders. Een aantal dat in 2018 was opgelopen naar circa 150.000 Nederlanders die particulier in een private leaseauto reden. Oftewel, meer dan een verdubbeling in twee jaar tijd! Wat zijn precies de geheimen achter autolease als voordelig alternatief voor kopen?

Eenheden versus massagetallen

Leasemaatschappijen werken niet met eenheden, maar met massagetallen. Autoconsumenten hebben vaak de behoefte aan slechts één auto (of misschien twee). Leasemaatschappijen willen daarentegen de autowensen en -behoeften van ál hun klanten naar tevredenheid invullen, waardoor auto’s door leasemaatschappijen met honderden tegelijk worden ingekocht.
Logisch gevolg is dat bij een leasemaatschappij geprofiteerd kan worden van ontzettend veel financieel voordeel door de schaalgrootte waarop auto’s worden aangeschaft. Een dergelijk voordeel is natuurlijk individueel nooit uit te onderhandelen indien je een bezoek brengt aan de plaatselijke showroom van een autobedrijf.

Gunstige rentetarieven

Profiteren van de schaalgrootte waarop leasemaatschappijen auto’s aankopen, is echter niet de enige winst die je als autoconsument kunt behalen. Leasemaatschappijen maken gebruik van rentetarieven die een stuk gunstiger zijn dan wanneer je zelf als particulier een financiering af wilt sluiten bij het aanschaffen van een nieuwe auto. Deze gunstige rentetarieven worden vertaald naar een voordelig maandbedrag bij het leasen van een nieuwe auto.

Het schaalvoordeel van autolease zul je ook merken in de verzekeringspremie. Ook dit bedrag zal een stuk lager uitvallen, doordat een leasemaatschappij honderden auto’s onderbrengt bij een verzekeringsmaatschappij. Het komt zelfs regelmatig voor dat een leasemaatschappij ook een eigen verzekeringstak heeft.

Onderhoud en reparatie

Een ander voorbeeld van het voordeel dat schaalgrootte met zich meebrengt: het grote aantal onderhoudsbedrijven waar leasemaatschappijen mee samenwerken. Dit zorgt voor een landelijk dekkend onderhoudsnetwerk waarmee afspraken worden gemaakt over onderhouds- en reparatietarieven.
Vaak zijn dit zeer scherpe tarieven door de vele auto’s die naar de onderhouds- en reparatiebedrijven worden gestuurd. Heel andere tarieven in ieder geval dan dat je zelf als particuliere autobezitter gewend bent om te betalen bij een autodealer of garagebedrijf. Een leasemaatschappij weet op voorhand al wat de kosten voor onderhoud of schadeherstel zullen zijn, terwijl dit bij particuliere auto-eigenaren per geval bekeken wordt.

Motorrijtuigbelasting en verkoopwaarde

Nog een interessant en voordelig feitje: doordat alle leasemaatschappijen statutair gevestigd zijn in Noord-Holland, betalen zij ook de motorrijtuigbelasting die bij deze provincie hoort. Het is niet geheel toevallig dat leasemaatschappijen voor Noord-Holland kiezen, aangezien de motorrijtuigbelasting in deze provincie het voordeligst is van alle Nederlandse provincies. Als particuliere autobezitter kom je nooit in aanmerking voor dit lage belastingtarief (tenzij je zelf in Noord-Holland woont, uiteraard).

Andere voordelen private lease

Als je kiest voor private lease, heb je beter inzicht in je maandelijkse kosten dan als particuliere autobezitter. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto. Ook daarin is een leasemaatschappij doorgaans meer bedreven dan de autoconsument, waardoor leasemaatschappijen een betere prijs ontvangen voor een auto dan de gemiddelde particuliere autobezitter zou weten uit te onderhandelen (los van alle rompslomp die het ruilen of verkopen van een auto met zich meebrengt).

Eveneens niet onbelangrijk: met private lease ben je altijd verzekerd van een auto in het geval van schade, diefstal of total loss. Private lease garandeert je in dat geval namelijk dat je een nieuwe auto krijgt. Als particuliere autobezitter is dat lang niet altijd het geval. In het slechtste geval heb je zelfs geld geleend voor je auto, dat je ook gewoon moet terugbetalen terwijl je mogelijkerwijs allang niet meer in je (gestolen of total loss verklaarde) auto rijdt.

Oudere autoconsument

Het aanbreken van je spaarrekening is ook niet nodig bij private lease. Indien je een vast inkomen hebt en graag in een nieuwe auto wilt rijden, dan biedt private lease uitkomst. Private lease biedt bovendien en oplossing voor oudere autoconsumenten, die bij kredietverstrekkers wel eens moeite ervaren om geld te lenen.

Al met al is autolease dan ook een zeer aantrekkelijk en voordelig alternatief voor het zelfstandig aanschaffen van een auto.

Janet Jones
Nach oben