Leasevergelijker.nl Blog

Auto Lease Calculator: Wat gaat het mij kosten?

Je overweegt om een auto te gaan leasen, maar wilt eerst graag helder zicht op de precieze kosten. Hoe zit het bijvoorbeeld met belastingen? In dit artikel lees je waar de kosten voor een zakelijke leaseauto uit bestaan en wat je voor verschillende budgetten kunt verwachten.

Meeste belastingen en verzekering zijn al betaald!

Wegenbelasting hoef je niet meer te betalen als je een auto leaset, de leasemaatschappij blijft immers officieel eigenaar van de auto en is hier dus ook voor verantwoordelijk. Daarnaast is de leasemaatschappij ook verantwoordelijk voor het verzekeren van je leaseauto. Dat kan een wettelijk verplichte WA-verzekering zijn, WA+ of een volledige cascoverzekering, ook wel bekend als een allriskverzekering.

Maar: de fiscale bijtelling betaal je wél

Maar er zijn ook kosten die je wél moet betalen. Zoals benzine voor de privékilometers die je rijdt, en wanneer je meer de dan 500 privékilometers rijdt ook de zogenaamde fiscale bijtelling. De Belastingdienst ziet de verschaffing van een leaseauto namelijk als loon in natura waarover belasting moet worden geheven.

Auto Lease calculator voor de bijtelling

Hoe bereken je dan kosten van die fiscale bijtelling? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:

  • Cataloguswaarde van de leaseauto
  • Fiscaal bijtellingstarief
    • 4% volledige elektrische auto’s
    • 35% oldtimers
    • 22% overige auto’s
  • De loonbelastingschaal voor je bruto inkomen
  • Eigen bijdrage voor je leaseauto

Je leasebedrag kun je met de calculator dan als volgt berekenen:

((Cataloguswaarde * Bijtellingspercentage) / 12 maanden)

– Eigen Bijdrage = Bruto bijtelling per maand

Bruto Bijtelling * Loonbelasting = Netto bijtelling per maand

Netto Bijtelling + Eigen Bijdrage = Kosten leaseauto per maand

Alternatieven: kopen of lenen goedkoper?

Behalve een auto leasen, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto, kun je natuurlijk ook een auto kopen of ‘financial leasen’: bij die laatste optie ga je een lening aan met leasemaatschappij waardoor je zelf wel economisch eigenaar bent.

Kopen is over het algemeen goedkoper dan leasen als je zelf (een groot deel van) de aankoopsom kunt betalen. Wanneer je veel moet lenen voor het financieren van de auto, kan het voordeel snel verdwijnen.

Shercinio Ware
Nach oben