Leasevergelijker.nl Blog

Leasen als zzp’er? Dit is waar je op moet letten

Steeds meer kleine zelfstandigen kiezen voor een leaseauto. Je rijdt immers een representatieve nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Maar voordat je gelijk naar de winkel rent, zijn er nog wel wat hobbels te nemen. Moet je bijvoorbeeld privé of zakelijk gaan leasen? En hoe vind je beste deal? Je leest het in dit artikel.

Hoe werkt leasen als zzp’er?

Bij leasen blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Deze is dan ook verantwoordelijk voor belastingen, onderhoud, pechhulp en schadeverzekeringen. De kosten hiervoor worden verwerkt in een maandelijks vast bedrag. Je hoeft alleen de brandstof nog zelf te kopen.

Veel zzp’ers vinden het fijn dat ze vooraf weten waar ze aan toe zijn qua kosten. Dat werkt makkelijk bij het maken van een jaarbegroting.

Waaruit zijn die leasekosten opgebouwd?

Om te beginnen hangt het natuurlijk af van het model auto en de uitvoering waar je voor kiest. Een Peugeot 108 is aanmerkelijk goedkoper dan een Audi A3 Sportback.

Vervolgens maakt het uit voor hoelang je een leasecontract afsluit. Gebruikelijk is dit tussen de één en vier jaar. Hoe langer je rijdt, hoe lager de maandelijkse kosten. Het omgekeerde geldt dan weer voor het aantal kilometers dat je per jaar wilt afleggen (de kilometerbundel). Met een lagere bundel (minder slijtage) betaal je ook een lager bedrag.

Dan zijn er nog de aanvullende voorwaarden. Bij de ene maatschappij zul je een betere schadeverzekering krijgen dan bij de andere. Ook voorwaarden bij annulering of pech langs de weg kunnen verschillen.

Tot slot maakt het uit voor welke leasevorm je kiest.

Wat is voordeliger: privé of zakelijk leasen?

De belangrijkste keuze als zzp’er is of je private lease of operational lease (zakelijk) kiest. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Voor- en nadelen private lease

Bij private lease sluit je als privépersoon een contract af met de leasemaatschappij. Je maandelijkse kosten zijn dus niet aftrekbaar. Ook wordt het contract door hypotheekverstrekkers aangemerkt als een lening. Goed om rekening mee te houden als je van plan bent om een huis te kopen. Je kunt daarentegen wel een kilometervergoeding van 0,19€ per kilometer aan jezelf uitkeren voor je zakelijke kilometers.

Voor- en nadelen zakelijk leasen

Bij operational lease sluit je als bedrijf een contract af met de leasemaatschappij. Dat betekent dat je je maandelijkse leasekosten voor de belasting kunt aftrekken van je winst. Er is echter een belangrijke catch: wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé van je leaseauto gebruik maakt, moet je daar belasting over betalen. Hier lees je hoe je die belasting (fiscale bijtelling) berekent.

Maak zelf de rekensom, maar over het algemeen..

Over het algemeen geldt de volgende stelregel:

zzp’ers die veel privé rijden zijn goedkoper uit met zakelijke lease.

Waar vind je de beste leasedeals?

Weet je inmiddels of je privé of zakelijk gaat leasen? Dan kun je bij het onafhankelijke leasevergelijker eenvoudig alle beschikbare modellen en uitvoeringen op een rij zetten. Je ziet ook in een oogopslag welke aanvullende voorwaarden de maatschappijen bieden. Zo hoef je niet urenlang het internet af te struinen naar offertes.

Shercinio Ware
Nach oben