Leasevergelijker.nl Blog
autosit

7-zitters: de populairste gezinsauto’s met ruimte voor kinderen en kinderen in hart en nieren

Als groot gezin op vakantie gaan is vaak een enorme uitdaging. Het afspreken van een bestemming, het vergelijken van prijzen voor hotels en vakantiewoningen en het in de gaten houden van de kosten is één ding. Maar op een gegeven moment rijst ook de vraag: trein, vliegtuig of auto? Als u voor het laatste kiest en meer dan twee kinderen moet vervoeren, hebt u een geschikt voertuig nodig. Een klassieke stationwagen of een limousine volstaat niet meer. Je hebt iets groters nodig: bij voorkeur een gezinsvriendelijke stationwagen, bestelwagen of SUV met zeven zitplaatsen en voldoende opbergruimte voor de kinderen. In dit artikel geven wij u praktische tips over wat u moet zoeken in een zevenzitter en welke modellen met een derde zitrij momenteel bijzonder populair zijn.

Wat u hier kunt verwachten

De belangrijkste aspecten van een zevenzitter

Bestelwagen – de klassieke 7-zitter

1. VW Touran

2. Seat Alhambra

3. Ford S-Max

Stationwagen met hoog dak – allang veel meer dan een praktische bestelwagen

1. VW Caddy

2. Citroën Berlingo

3. Peugeot Rifter

SUV – het trendy alternatief onder de 7-zitters

1. Seat Tarraco

2. Skoda Kodiaq

3. BMW X7 en X5

Zo variabel als een 7-zitter: auto leasen

De belangrijkste aspecten van een 7-zitter

Zevenzitters brengen heel wat voordelen met zich mee. Naast een derde zitrij letten veel bestuurders op flexibiliteit en royale ruimte. Rekening houdend met de volgende aspecten, kunt u het meeste halen uit een zevenzitter voor u en uw gezin:

 • Afhankelijk van het voertuig zijn de 7 zitplaatsen al standaard gemonteerd. Op sommige modellen is de derde zitrij echter alleen optioneel en tegen meerprijs verkrijgbaar.
 • De stoelen van de derde rij moeten gemakkelijk te verwijderen zijn en niet te zwaar. Als u met minder dan 7 personen reist, kunt u in een handomdraai extra opbergruimte creëren.
 • Idealiter is de derde rij ook uitgerust met een Isofix-bevestiging voor kinderzitjes. Vanwege gewichtsbeperkingen en ruimtegebrek zijn de 6e en 7e zitplaats in veel modellen meestal alleen geschikt voor kinderen.
 • Schuifdeuren aan de zijkant maken het gemakkelijker om op de achterste zitrij te komen en de auto in te laden.

Tip: Wanneer de carwash aan de beurt is na de vakantiereis met kinderen. Wij vertellen u hoe u uw leren stoelen in een handomdraai schoonmaakt.

Van – de klassieker onder de zevenzitters

Bestelwagens worden beschouwd als klassiekers in het segment van de zevenzitters en worden vooral gewaardeerd om hun grote variabiliteit. Veel bestelwagens zijn ook uitgerust met schuifdeuren aan de zijkant, die het instappen en laden veel gemakkelijker maken. Tot de populairste minivans behoren de volgende modellen.

1. VW Touran

De VW Touran is een compacte bestelwagen en is verkrijgbaar met 5 of 7 zitplaatsen. Met een lengte van 4,57 meter combineert de VW Touran een royale hoeveelheid ruimte met bescheiden buitenafmetingen. Vier deuren en een grote achterklep, waarachter tot 1857 liter opbergruimte schuilgaat, spreken voor de grote geschiktheid van de compacte bestelwagen voor dagelijks gebruik. Ook de zuinige maar krachtige dieselmotoren van de Touran overtuigen.

2. Seat Alhambra

In 2016 werd de Seat Alhambra uitgebreid herzien en gemoderniseerd. De bestelwagen scoort niet alleen met zijn 7 zitplaatsen, maar ook met twee praktische schuifdeuren. Deze zijn desgewenst zelfs elektrisch te openen. Ook de bagageruimte met een inhoud van 2430 liter spreekt voor de Spaanse familiebus. Zelfs bij een volledige bezetting met 7 zitplaatsen blijft er in de Seat Alhambra 297 liter over voor bagage.

3 Ford S-Max

De Ford S-Max wordt beschouwd als de sportman onder de gezinsauto’s. Het dynamische ontwerp van de sportwagen combineert strakke lijnen met royale ruimte. Met een lengte van net geen 4,80 meter biedt de S-Max optioneel 7 zitplaatsen. De Ford S-Max is optioneel leverbaar met een 240 pk sterke dieselmotor. Deze versnelt de gezinsauto van 0 tot 100 km/u in slechts 8,6 seconden.

Naast deze drie modellen zijn er natuurlijk nog meer MPV’s met 7 zitplaatsen:

 • Ford Transit
 • VW Crafter
 • Ford Galaxy
 • Dacia Lodgy
 • VW Sharan

Stationwagon met hoog dak – allang veel meer dan een praktische bestelwagen

Lange tijd werden stationwagons met hoog dak uitsluitend beschouwd als ruime bestelwagens voor handelaars of koeriersdiensten.

Tip: Over bezorgdiensten gesproken – bekijk onze top 5 van de populairste bestelwagens op LeaseVergelijker.nl!

Maar nu ontdekken ook steeds meer gezinnen de praktische voordelen van dit voertuigtype. De ervaring leert dat de volgende drie modellen met 7 zitplaatsen bijzonder populair zijn.

1. VW Caddy

Begin 2020 lanceerde het bedrijf uit Wolfsburg de VW Caddy V, een volledig nieuw ontwikkeld model met een optie voor 7 zitplaatsen in twee verschillende afmetingen. Terwijl de korte versie een lengte heeft van 4,50 meter, meet de Caddy Maxi 4,87 meter. Moderne assistentiesystemen, een digitale cockpit en andere hoogwaardige uitrustingsdetails upgraden de stationcar met hoog dak naar wens tot een luxueuze gezinsauto.

Tip: Comfortabel en ruim tegelijk – 5 populaire taxi’s in check.

2. Citroën Berlingo

Ook de Citroën Berlingo is verkrijgbaar in twee lengtes. De langere versie van 4,74 meter biedt niet alleen ruimte voor maximaal zeven personen, maar ook veel opbergruimte. De Berlingo biedt plaats aan 2693 liter bagage. Met de stoelen verwijderd kan de Berlingo tot 4.000 liter bagage meenemen wanneer hij dakhoog is geladen.

3 Peugeot Rifter

De kerngegevens van de Peugeot Rifter zijn grotendeels identiek aan die van de Citroën Berlingo. Ook hij biedt op verzoek twee extra zitplaatsen op de derde rij, die dankzij de schuifdeuren aan de zijkant gemakkelijk bereikbaar zijn. De zevenzitter verrast bovendien met een groot aantal opbergvakken in het interieur. Dit maakt de Peugeot Rifter de perfecte metgezel op lange reizen met het hele gezin. Vooral de koelbox met een inhoud van 186 liter blijkt uiterst praktisch op vakantie.

Daarnaast zijn de volgende stationwagons met hoog dak op aanvraag ook leverbaar met 7 zitplaatsen:

 • Ford Tourneo Connect
 • Renault Kangoo Grand
 • Fiat Doblò
 • Opel Combo Life XL
 • Nissan E-NV200 Evalia (elektrische auto)

SUV – het trendy alternatief onder de 7-zitters

SUV’s genieten een gestaag toenemende populariteit. Vooral de modellen uit de midden- en hogere klasse scoren met veel ruimte en een hoogwaardige uitrusting. Sommige bijzonder ruime modellen zijn optioneel verkrijgbaar met een derde zitrij, waardoor ze een eigentijds alternatief vormen voor andere zevenzitters.

1. Seat Tarraco

De Seat Tarraco is de grootste auto in het gamma van de Spaanse autofabrikant en is ook verkrijgbaar als zevenzitter. Met een lengte van 4,74 meter en een breedte van 1,84 meter is de Tarraco, die begin 2019 op de markt komt, een imposante verschijning. Zijn aantrekkelijke design draagt bij aan zijn grote populariteit, net als zijn ruime interieur. De twee stoelen op de derde rij zijn echter alleen te vinden in de uitgebreide optielijst en zijn niet standaard.

2. Skoda Kodiaq

Sinds 2017 verrijkt de Skoda Kodiaq het modellenportfolio van de Tsjechische VW-dochter. Net geen 4,70 meter lang maakt de in 2020 herziene SUV tot een uiterst ruime vertegenwoordiger van zijn klasse. De Kodiaq scoort met enorm veel ruimte op de tweede rij en een enorme bagageruimte, die desgewenst kan worden aangevuld met een 6e en 7e zitplaats.

3. BMW X7 en X5

De X5 is het oudste, de X7 het jongste lid van BMW’s SUV-familie. De 4,94 meter lange BMW X5 is sinds begin 2019 optioneel leverbaar met een derde zitrij.

In zijn grotere broer, de 5,17 meter lange BMW X7, is de derde zitrij standaard gemonteerd. Beide modellen maken niet alleen indruk door hun praktische voordelen, maar ook door hun hoogwaardige uitrusting en krachtige motoren.

Ook de volgende SUV-modellen zijn deels standaard of optioneel uitgerust met 7 zitplaatsen:

 • VW Tiguan Allspace
 • Volvo XC90
 • Mitsubishi Outlander
 • Audi Q7
 • Peugeot 5008
 • Mercedes-Benz GLS

Zo variabel als een 7-zitter: auto leasen

Nu weet u welke zevenzitters momenteel op de markt zijn en u kunnen helpen om met uw uitgebreide gezin te reizen. Dan rest alleen nog de vraag naar de aanschaf. Aan een grote auto hangt vaak een hoog prijskaartje, zelfs als tweedehands auto. Een zevenzitter kopen, waarvoor uiteraard een bepaald kapitaal nodig is, is daarom niet voor iedereen een optie. Maar dat betekent niet dat je de droom van een eigen familiebusje nu moet opgeven. Kies gewoon voor een 7-zits lease. Want hier betaalt u niet voor het eigendom van de auto, maar alleen voor het tijdelijke gebruik ervan in de vorm van leasetermijnen, vergelijkbaar met een huur. Het resultaat is veel lagere termijnen in vergelijking met een financiering. Bovendien blijft u met leasing flexibel omdat u – afhankelijk van de looptijd van het contract – om de twee tot drie jaar van auto kunt wisselen. Dit betekent dat u aan het einde van uw leasecontract kunt overstappen op een nieuwer model met de nieuwste technologie.

Tip: U weet nog niet zeker welke 7-zitter u moet kiezen? Probeer dan eerst verschillende voertuigen uit in het auto-abonnement.

Bekijk onze praktische stap-voor-stap gids voor autoleasing of kom meer te weten in de grote rubriek LeaseVergelijker.nl gids. Als je op zoek bent naar goedkope 7-zits lease aanbiedingen voor verschillende merken en modellen, dan vind je die natuurlijk ook hier. Op LeaseVergelijker.nl bieden honderden partnerdealers u duizenden aantrekkelijke nieuwe en tweedehands auto’s van alle soorten met 7 zitplaatsen – ongeacht of het om een SUV, bestelwagen of stationcar gaat. Denk groot. Wij wensen u een veilige reis.

Janet Jones
Nach oben