Leasevergelijker.nl Blog

Wat is het verschil tussen een auto leasen, huren of delen?

Meerdere wegen leiden naar Rome. Dit is niet anders wanneer je een auto nodig hebt.
Een auto kopen is allang niet meer de enige optie als je over een auto wil beschikken. Je kan een auto ook leasen, huren of delen. In dit artikel leggen we je precies uit wat het verschil is en wat de voor- en nadelen zijn.

Een auto bezitten lijkt zoiets vanzelfsprekends, maar als je er een nodig hebt kom je er al snel achter dat het lang niet zo simpel in elkaar steekt. Een (nieuwe) auto kost namelijk geld en ook qua brandstof,- verzekerings- en onderhoudskosten kan een auto bezitten flink in de papieren lopen. Misschien juist wel als je kiest voor een goedkoper, tweedehands en ouder exemplaar. Hoe je het wendt of keert: dit geld moet je maar net hebben. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een auto tot je beschikking te hebben. Zo kan je een auto leasen, huren of delen. Dit zijn ideale opties voor wanneer je geen grote som geld hebt liggen om een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen of niet zo heel veel gebruik gaat maken van je auto. In sommige gevallen is leasen of delen zelfs vele malen goedkoper dan een auto kopen. Zeker als je kijkt naar de maandelijkse lasten.

Een auto huren

Een auto huren kan heel aantrekkelijk zijn, maar dit doe je vooral voor een kortere periode. Je kan bijvoorbeeld een auto huren op vakantie of omdat je een grotere auto nodig hebt om mee op reis te kunnen. Er zijn online platforms waar je een auto uit de buurt kan huren. Handig als je naartoe moet en een auto nodig hebt om op de plaats van bestemming te komen. Wanneer je een auto huurt dan betaal je een huurtarief. Dit is mede afhankelijk van hoe lang je de auto wil gebruiken, de voertuigklasse en hoeveel kilometers je met de auto hebt gereden. Op vakantie hebben verhuurbedrijven meestal een haal- en brengservice. De auto wordt bijvoorbeeld neergezet op het vliegveld en daar kan je deze ook weer achterlaten als je vakantie voorbij is. Je kan ook je eigen auto verhuren. Dit is vooral gunstig als je auto anders voor langere tijd stilstaat.

Private lease

Een private leaseauto is vooral aantrekkelijk wanneer je als particulier graag wil weten wat je maandelijks kwijt bent aan je auto. Daarnaast rijd je in de nieuwste modellen auto’s, zonder dat je hier in een keer een groot bedrag voor moet ophoesten. Ook voor senioren is een private leaseauto heel aantrekkelijk. Vanaf een bepaalde leeftijd is het namelijk niet zo makkelijk meer om een lening te krijgen. Ook niet voor een nieuwe auto. Door te leasen kan iedereen in een fijne, veilige auto rijden. Het enige wat je nodig hebt is een vast inkomen voor het maandbedrag en je brandstof. Verder heb je nergens omkijken naar. Reparaties, verzekeringen en onderhoudsbeurten zitten allemaal bij de prijs inbegrepen.

Een auto delen

Hierbij deel je een auto met meerdere personen. Dit kan je eigen auto zijn of van iemand anders. Het grote voordeel hiervan is dat je niet alleen de auto, maar ook de kosten deelt. Het nadeel is dat je echt heel goede afspraken moet maken over wat er gebeurt als iemand schade of een boete rijdt. Zeker omdat de auto op maar een naam staat en deze persoon juridisch gezien altijd aansprakelijk is. Dit kan nog weleens voor conflicten zorgen.

Mag je een private leaseauto delen of verhuren?

Stel: je hebt een private leaseauto staan en wil deze met iemand delen of verhuren. Mag dat? Het antwoord is ja. In het gros van de gevallen mag iedereen met een geldig rijbewijs in je leaseauto rijden. Het kan echter per leasemaatschappij verschillen in tot hoeverre dit is toegestaan. Je kan je private lease zelfs verhuren. Dit is vooral gunstig als je auto het grootste deel van de dag stilstaat. Je deelt dan de brandstof-, parkeer-, en (als je de auto regelmatig deelt) leasekosten. Er zijn ook speciale online platforms waar je jouw leaseauto te huur kan aanbieden. Het nadeel is dat je de auto dan wel kwijt bent voor de afgesproken huurperiode. Dit kan onhandig zijn als je onverhoopt toch ergens naartoe moet en zelf de auto nodig hebt.

Kopen, leasen, delen of huren?

Kan je beter kopen, leasen, huren of delen? Dit heeft met meerdere dingen te maken. Als je het bedrag voor een nieuwe auto op je spaarrekening hebt staan dan is kopen vanzelfsprekend voordeliger. Heb je dit niet? Dan is private lease goedkoper. Zelfs ten opzichte van een oudere, occasion. Een tweedehands auto kost misschien minder in aanschaf, maar qua onderhoudskosten kom je meestal van de koude kermis thuis. Daarnaast zijn oudere modellen auto’s minder zuinig en is de Co2 uitstoot vele malen groter dan bij de nieuwere modellen. Heb je een auto nodig, maar rijd je er eigenlijk te weinig mee? Dan is het een optie om een auto te delen. Zo splits je de kosten, verminder je de Co2 uitstoot door de vele auto’s op de weg en blijft de auto in goede conditie. Maak je sporadisch gebruik van je auto? Dan is huren doormiddel van een online autoverhuurplatform de beste keuze. Wat beter is hangt dus helemaal af van jezelf en wat je zelf met de auto wil.

Janet Jones
Nach oben