Leasevergelijker.nl Blog

De voordelen van een tweedehands auto leasen

Als je toe bent aan een (nieuwe) auto, heb je een aantal opties. Koop je een nieuwe of een tweedehands auto? Of kies je voor een lease auto, zakelijk of privé? En lease je dan een nieuwe auto of is occasion lease voor jou misschien veel interessanter? Bij dat laatste lease je een tweedehands auto. Dat kan zakelijk, maar ook privé. 

Ik hoor je al denken… Het voordeel van leasen is toch vooral dat je een gloednieuwe auto rijdt zonder dat je daarvoor in één keer een groot bedrag moet betalen? Waarom zou je dan tweedehands leasen? Daar geven we je 6 goede redenen voor!

1. Tweedehands leasen is goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto

Voor tweedehands leasen (oftewel occasion lease) geldt hetzelfde als voor tweedehands kopen; het is goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Dat komt omdat een groot deel van de waarde is afgeschreven. Daarvoor hoeft de auto echter niet al jaren oud te zijn. In het eerste jaar schrijf je namelijk zo’n 30% van een auto af, in het tweede jaar zo’n 20% en in de jaren daarna jaarlijks zo’n 10%. Een tweedehands leaseauto die slechts 2 jaar oud is, kun je dus voor een veel aantrekkelijker tarief lease. Je rijdt nog steeds een vrij nieuwe auto, maar tegen lagere maandelijkse kosten.

2. Je hoeft niet in een keer een grote uitgave te doen

Een nieuwe of tweedehands auto kun je ook kopen. Dan heb je de auto in eigen bezit. Maar dat is wel in een keer een hele grote uitgave, ook bij een tweedehands auto. Als je spaargeld hebt, is er daarna waarschijnlijk een stuk minder over. En moet je een lening afsluiten om het te betalen? Dan is het echt goedkoper om een tweedehands auto te leasen.

3. Een tweedehands leaseauto is direct leverbaar

Als je voor een nieuwe leaseauto kiest, duurt het even voordat je daarin wegrijdt. De fabriek maakt de auto voor je op maat, doordat je de auto vooraf helemaal naar jouw voorkeur samenstelt. Daar gaat de nodige tijd overheen. Hier heb je met tweedehands leasen niet mee te maken. Die auto staat al ergens in een garage op je te wachten. Soms moeten er nog wat kleine dingetjes aan gebeuren, maar veel tijd is hier niet voor nodig. Daarom profiteer je bij tweedehands leasen van een korte levertijd. Meestal heb je de auto binnen een week voor je deur staan.

4. De contractduur is korter

Een leasecontract sluit je meestal voor langere tijd af. Gemiddeld is de looptijd zo’n 12 tot 60 maanden. En hoe korter de looptijd, hoe meer je maandelijks betaalt. Een langere contractduur is daarom aan te bevelen, maar dit is ook riskant. Want wat als er tussendoor iets gebeurt waardoor je de maandelijkse lasten niet meer kan betalen? Ook hier biedt het leasen van een tweedehands auto een uitkomst. De contractduur van occasions is meestal een stuk korter, namelijk 1 tot 2 jaar. Dit omdat de vorige eigenaar de auto eerder heeft ingeleverd. Jij maakt het contract af tegen een voordeliger tarief én je zit er niet enorm lang aan vast.

5. Je profiteert van een lagere bijtelling

Bij het leasen van tweedehands auto’s profiteer je vaak van een lagere bijtelling. Dat komt omdat de overheid het percentage bijtelling vaststelt op het moment van de registratie van de leaseauto. Dat percentage geldt dan voor een periode van 5 jaar. Vooral voor elektrische auto’s lag het bijtellingspercentage een paar jaar geleden nog een stuk lager. Als je hier rekening mee houdt, scheelt het je elke maand flink wat euro’s als je bijvoorbeeld een tweedehands elektrische auto least.

6. De schade- en onderhoudshistorie is bekend

Bij het kopen van een tweedehands auto is de schade- en onderhoudshistorie niet altijd bekend. Zeker als je de auto van een particulier koopt, moet je nog maar afwachten of de verkoper je daar eerlijk over informeert. De schade- en onderhoudshistorie van een tweedehands leaseauto is daarentegen wel bekend bij de leasemaatschappij. Over het algemeen kennen leaseauto’s überhaupt een goede onderhoudshistorie, waardoor je zeker weet dat je in een goed onderhouden auto rijdt.

Shercinio Ware
Nach oben