Leasevergelijker.nl Blog

Alles wat je wilde weten over het Autoregeling OK-keurmerk

De ene autoregeling is de andere niet. Dat realiseerde ook de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) en die bracht het Autoregeling OK-keurmerk in het leven. Maar wat houdt dit nu precies in? Wat heb je eraan als zakelijke leaserijder? En zitten er ook nog nadelen aan zo’n keurmerk? In dit artikel beantwoorden we al die vragen voor je.

Wat staat er in een autoregeling?

Een auto van de zaak is precies wat de woorden al zeggen: eigendom van je werkgever. Belangrijk dus dat je duidelijke afspraken maakt over hoe je als werknemer precies met dat eigendom omgaat. Daarover gaat een autoregeling. Er staat bijvoorbeeld in beschreven:

  • Wat je eigen risico is.
  • Of je je auto ter beschikking mag stellen aan collega’s.
  • Of je recht hebt op vervangend vervoer.
  • Hoe je de auto mag inzetten voor privégebruik.
  • Wat er gebeurt bij uitdiensttreding.
  • Welke brandstof je tankt.
  • Of en hoe je zuiniger rijden beloont.

Hoe is het Autoregeling OK-keurmerk ontstaan?

Niet alle autoregelingen zijn even professioneel opgesteld, dat constateerde tenminste de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR):

‘Er is een groot verschil in kwaliteit van autoregelingen. Sommige autoregelingen zijn zeer nadelig voor de berijder of soms zelfs onwettig. In andere gevallen is de autoregeling gewogen en in harmonie.’

Daarom introduceerde de VZR een keurmerk om te beoordelen of een autoregeling aan een goed werkgeverschap voldoet. Werkgevers en wagenparkbeheerders kunnen op de website zelf hun regeling toetsen of dit het geval is. Met een cijfer van 7 of hoger krijgen ze het keurmerk.

Wat zijn de voor- en nadelen van het keurmerk?

Met een goedgekeurde autoregeling laat je als werkgever zien dat je een evenwichtige en transparante overeenkomst hebt opgesteld voor de leaserijders binnen je bedrijf. Tegelijkertijd is er nog wel een verschil tussen een krappe 7 of een dikke 10. In dat opzicht loont het altijd om de autoregeling zorgvuldig door te lezen voor je tekent.

Hoe helpt dit keurmerk de zakelijke rijder?

Niet iedereen heeft zin of tijd om alle documenten op de letter te spellen en/of kennis van juridische documenten. Met het Autoregeling OK-keurmerk weet je als werknemer in ieder geval dat je er geen compleet onredelijke voorwaarden zijn verbonden aan je zakelijke lease.

Shercinio Ware
Nach oben