Leasevergelijker.nl Blog

Appen achter het stuur zorgt voor duurdere autoverzekering 2018

Slecht nieuws voor autorijders in 2018, je verzekering wordt gemiddeld tot wel 13 procent duurder. Verzekeraars wijzen op een toenemend aantal ongelukken door telefoongebruik. Minister Grapperhaus (CDA) kondigt intussen een set maatregelen aan om onder andere smartphonegebruik in het verkeer harder te bestraffen.

 

WA verzekerden de pineut

Alle verzekerden gaan er in 2018 op achteruit, zo blijkt uit onderzoek van autoverzekering.nl. Maar de grootste stijging doet zich voor bij verzekerden met een WA-dekking, daarbij gaat het om 13 procent binnen een jaar. Iets beter komen WA beperkt casco verzekerden ervan af met 10 procent stijging, en volledig casco verzekerden met 8 procent stijging.

 

Toename ongelukken telefoongebruik

Hoe komt het dat de premies over de hele linie stijgen? Verzekeraars wijzen met name op het toegenomen aantal ongelukken door smartphonegebruik achter het stuur. Uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN) blijkt dat het aantal auto-ongelukken in de afgelopen 4 jaar met maar liefst 25% is gestegen.

 

Strengere straffen voor smartphonegebruik

Minister Grapperhaus (CDA) lijkt het smartphonegebruik in het verkeer intussen meer dan zat te zijn. Hij kondigde onlangs in een wetsvoorstel aan om overtredingen strenger te bestraffen.

Het gebruik van een mobiel achter het stuur is toegevoegd als ‘zeer gevaarlijk rijgedrag’. Je kunt hier nu – ook als je geen ongeluk veroorzaakt – voor worden bestraft met maximaal 2 jaar celstraf. Bij een dodelijk ongeluk loopt dit op tot maximaal 6 jaar celstraf.

 

Laat je smartphone op de achterbank

Handheld smartphonegebruik achter het stuur zorgt er automatisch voor dat je in het geval van een ongeluk niet meer bent verzekerd. Tot nog toe waren verzekeraars niet altijd in staat om dit te achterhalen. Een bestuurder zal immers niet snel toegeven dat hij of zij werd afgeleid ten tijde van het ongeval. Verzekeraars zullen daarentegen steeds beter in staat zijn om dit te kunnen achterhalen. Daarom – ten behoeve van je eigen veiligheid, portemonnee, en nog veel belangrijker: de veiligheid van anderen – laat je smartphone lekker op de achterbank!

Shercinio Ware
Nach oben