Leasevergelijker.nl Blog

Auto lease voor zzp’er

Ondanks dat de zzp’er overtuigd is van de voordelen kiest hij nog niet vaak voor lease.

ZZP Barometer heeft onderzoek gedaan hoe zzp’ers tegenover auto leasen staan. Uit dit onderzoek is gebleken dat onder de zzp’ers maar één op de zestien in het bezit is van een lease auto. Het afgelopen jaar is dit aantal wel licht gestegen, namelijk van 5,2% naar 6,4%. Voornamelijk financial lease (41,7%) of operational lease (33,3%).

LeaseVergelijker ZZP leaseautoLeaseVergelijker Type leasecontract zzp

Volgens Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van ZZP Barometer, zijn zzp’ers wel overtuigd van de voordelen van leasen (bijvoorbeeld vaste kosten per maand), maar vinden zij de lange looptijden van de leasecontracten een struikelpunt.

Stijging van de leasebehoefte
Er zijn verschillende redenen voor de zzp’er om een auto te leasen in plaats van te kopen. De twee belangrijkste redenen om een lease auto te nemen zijn:

  • De kosten van autorijden zijn overzichtelijker bij leasen (55,9% van de gevallen)
  • Je hoeft niet in één keer een groot bedrag te betalen voor een nieuwe auto (37,7% van de ondervraagden).
  • 12,6% denkt dat leasen goedkoper is dan het kopen van een nieuwe auto

Leasetermijnen worden korter
Ten opzichte van vorig jaar is de gemiddelde duur van het leasecontract gedaald met 2,3% (43,4 maanden). Dit komt omdat 78,9% van de zzp’ers zich niet voor lange(re) tijd aan een leasecontract wil verbinden. Daarnaast wordt de huidige wetgeving ook genoemd als reden om niet te leasen. 35,8% van de zzp’ers vindt de huidige wetgeving ongunstig.

Budget voor mobiliteit wordt groter
Gemiddeld geeft een zzp’er jaarlijks €4.459,92 uit aan vervoer en mobiliteit. Hieronder vallen lease, bijtelling en brandstof (indien een lease auto van toepassing is). Dit is een stijging van 8,8% ten opzichte van vorig jaar. Tot slot blijkt dat 40% van de zpp’ers overweegt een nieuwe auto te leasen in plaats van te kopen zodra de huidige lease auto vervangen moet worden een er een nieuwe auto gekocht dient te worden.

LeaseVergelijker Budget ZZP lease LeaseVergelijker Overweging leasen ZZP

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Er is een online enquête gehouden onder 523 zzp’ers in Nederland. Het doel van dit onderzoek was meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zpp’ers in Nederland (CBS, mei 2015).

Voor het volledige onderzoek bekijk ZZP Barometer

Shercinio Ware
Nach oben