Leasevergelijker.nl Blog
auto leasen als zzper

Auto Leasen als zzp’er

Auto leasen als zzp’er | Lees over de voordelen

Wat doe je indien je als zzp’er wél graag in een representatieve, zakelijke auto wilt rijden, maar nog níét over het financiële vermogen beschikt om veel geld te investeren in een nieuwe auto? Dan is autolease een optie die absoluut het overwegen waard is. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen private lease en zakelijke lease? En waar moet je als zzp’er goed op letten?

Leasen versus kopen

Het leasen van een auto heeft voor zzp’ers een aantal voordelen ten opzichte van het zelfstandig aanschaffen van een auto. Bij het leasen van een nieuwe auto ben je ervan verzekerd dat je – zonder aanbetaling – over een auto beschikt voor een vast bedrag per maand. Omdat in dit vaste maandbedrag ook onderhoud en verzekeringen zijn opgenomen, weet je als zzp’er precies wat je vaste kosten zijn, zodat je niet met onverwachte verrassingen te maken krijgt. Nadat de looptijd van het leasecontract is verstreken, heb je de mogelijkheid om – indien gewenst – een nieuwe leaseauto uit te zoeken. Kortom, je kunt als zzp’er altijd in een moderne en nieuwe auto rijden.

Of je als zzp’er nu kiest voor private lease of zakelijke lease: de leasevoordelen zijn bij beide constructies hetzelfde. Toch zitten er met betrekking tot de btw-regels en bijtelling wel de nodige verschillen tussen private lease en zakelijke lease.

Zakelijke lease voor zzp’ers

Bij zakelijke lease heb je als zzp’er een aantal fiscale voordelen ten opzichte van private lease. De btw is standaard aftrekbaar, je mag alle gemaakte kosten afschrijven van je winst en omdat de kosten van een zakelijke lease bedrijfskosten zijn, betaal je minder inkomstenbelasting.

Wel is het zo dat je bijtelling moet betalen indien je meer dan vijfhonderd privékilometers in een jaar rijdt. Dat komt doordat de Belastingdienst je zakelijke auto in dat geval namelijk ziet als onderdeel van je winst, waarover belasting betaald moet worden. In 2021 bedraagt de algemene bijtelling 22% over de cataloguswaarde van de auto. Voor elektrische auto’s geldt in 2021 een lager bijtellingsbedrag en betaal je slechts 12% voor auto’s die minder dan 40.000 euro kosten. Indien je als zzp’er je zakelijke leaseauto minder dan vijfhonderd kilometer per jaar gebruikt voor privéritten, dan hoef je geen bijtelling te betalen indien je een goede ritregistratie hebt bijgehouden.

Private lease voor zzp’ers

Een ritregistratie is niet nodig bij private lease, aangezien je in dat geval als zzp’er namelijk niet te maken hebt met bijtelling. Of je de auto privé of zakelijk gebruikt, doet er dan niet toe. Een ander voordeel van private lease is dat je voor zakelijke ritten € 0,19 per kilometer mag declareren en deze mag aftrekken van je winst. Als zzp’er dien je er bij private lease wel rekening mee te houden dat alle overige kosten niet zijn te declareren.

Om zeker te weten welk leaseconstructie – private lease of zakelijke lease – er bij jou als zzp’er past, is het dus raadzaam om na te gaan in hoeverre je je auto zowel privé als zakelijk wilt gebruiken.

Rekenen geblazen

Voordat je als zzp’er besluit om een auto te leasen, is het verstandig om eerst voor jezelf een goede rekensom te maken. Hoeveel kilometers rijd je op jaarbasis? Welk automerk en -model heb je in gedachten? Kun je de vaste maandlasten van een leaseauto dragen gedurende de looptijd van het leasecontract? Indien je als zzp’er wisselende inkomsten genereert, zul je bijvoorbeeld de overweging moeten maken in hoeverre je de maandelijkse financiële lasten van autolease kunt betalen.

Verder is het goed om te beseffen dat je in het geval van private lease een registratie krijgt bij het Bureau Krediet Registratie, omdat private lease wordt gezien als een soort kredietverstrekking. Dat is op zichzelf geen probleem, maar kan wel van invloed zijn op het maximale bedrag dat je kunt lenen indien je bijvoorbeeld ook een hypotheek voor je huis probeert te regelen. In het geval van zakelijke lease komt de auto op de naam van je bedrijf te staan, waardoor je geen BKR-registratie krijgt.

Klaar voor de rit?

Heb je alle cijfers en overwegingen keurig op een rij gezet? Dan zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen dat het leasen van een nieuwe auto jou als zzp’er een prima oplossing biedt. Bijvoorbeeld om representatief voor de dag te komen als je de weg op gaat om je klanten te bezoeken!

Kies je voor zakelijke lease of private lease? Dan hoef je – bovenop je vaste maandelijkse kosten – alleen nog rekening te houden met de uitgaven voor brandstof. Flexibel overstappen naar een andere auto is tussentijds ook mogelijk bij autolease. Er is een korte opzegtermijn van toepassing, waardoor je indien gewenst ook de rijeigenschappen van een andere auto kunt ervaren.

Janet Jones
Nach oben