Leasevergelijker.nl Blog
Lockdown en leasen

Lockdown en leasen

Auto leasen in tijden van corona

Nog niet zo heel lang geleden zouden we ons niet kunnen voorstellen hoe de wereld eruit zou zien tijdens een pandemie. Maar we zitten er nu middenin, of we er mee klaar zijn of niet, de avondklok, de 1,5 meter afstand en de mondkapjes zijn een feit. En dan hebben we het nog niet eens over thuiswerken.

Thuiswerken is bij veel bedrijven de nieuwe standaard geworden terwijl MKB-Nederland juist weer in de auto stapt. Want lockdown of niet er staan net zoveel auto’s bij de tank en bij het oplaadpunt als voor deze pandemie. Dat zal voor veel ondernemers als muziek in de oren klinken. Toch zijn we er nog niet, er zullen nog flinke stappen gezet moeten worden om de economie weer op hetzelfde niveau te krijgen. Dus misschien is voor jou wel de prangende vraag, hoe ga ik kosten op mijn lease auto besparen?

Is het leasen nog noodzakelijk?

Het is een terechte vraag of jij nog op een leaseauto zit te wachten als de mogelijkheid om thuis te werken ook aanwezig is. Dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Bij veel MKB-bedrijven is de noodzaak van thuiswerken aanzienlijk kleiner. Vaak is de kantoor of bedrijfsruimte goed in te richten op de 1,5 meter samenleving. Bij kleine tot middelgrote ondernemingen werken ook minder mensen, dus als het kan waarom dan niet kiezen voor de efficiëntie van fysieke aanwezigheid dan de ellende die online-meetingen met zich mee kan brengen.

Veel zzp’ers en mkb’ers hebben de leaseauto nodig om hun werkzaamheden uit te voeren, dus maakt het niet zoveel uit of er sprake is van een lockdown of niet. De vraag die dan overblijft is, ga je als dat niet het geval is nog een autolease aan voor de langere termijn, of kies je voor een shortlease auto of misschien wel voor helemaal niet leasen?

Leasekosten tijdens de lockdown

Vanwege de verslechterende economie wordt er nauwkeurig gekeken naar effienciente manieren om kosten te besparen. En leasekosten is dan zeker een post waarnaar gekeken wordt. Dit betekent dat er misschien wel een aantrekkelijkere leasevorm voor jou is. Want wat dacht je van een flexibele looptijd, occasion lease, of shortlease? En zelfs autohuur behoort tot de mogelijkheden.

Lease van een jong gebruikte auto

Zoek je een leasevorm waarbij je contractduur korter is dan de gangbare leasetermijnen? Dan is wellicht occasion lease iets voor jou. Met deze vorm neem een bestaand leasecontract over. Dat betekent lagere kosten en een kortere leaseperiode. Op die manier pluk je alle vruchten van de voordelen die leasen met zich meebrengt en heeft vaak een lagere BPM. Een
tweedehands auto leasen kan dus aanzienlijk voordeliger zijn.

Superkort leasen?

Als je voor een hele korte periode van de voordelen van leasen wil genieten, kijk dan eens bij een shortlease auto. Bij shortlease geldt over het algemeen een looptijd van maximaal 2 jaar. Het is de meest flexibele vorm van leasen en deze is vaak per maand opzegbaar, zonder dat daar opzegpremies aan verbonden zijn. Diverse leasemaatschappijen bieden deze vorm aan, dus er is een ruime keuze uit verschillende merken en modellen, met de flexibiliteit die jij nodig hebt.

Een auto huren als alternatief?

Misschien denk je bij autohuren alleen aan verhuizen of een bolide voor de vakantie met een grote groep vrienden of familie. Het huren van een auto doe je vaak voor een kortere tijd. Ideaal voor een paar dagen, maar je kan toch ook voor een tijdelijke opdracht van een aantal weken of maanden goed met autohuur uit de voeten. Verhuurmaatschappijen bieden dan ook talloze verhuuropties aan en zijn er vaak veel soorten en smaken om uit te kiezen, zowel in de termijnen, de voorwaarden als in de modellen en uitvoeringen.

Stoppen met leasen

Wil je toch echt stoppen met autolease? Of twijfel je er aan om er nu aan te beginnen? Je weet ongetwijfeld de voordelen die lease met zich mee brengt. Natuurlijk kost het een beetje, maar het is wel de enige manier om 100% zorgeloos te rijden. Stel dat jouw financiën het niet meer toelaten om van die voordelen te kunnen genieten, dan zijn er altijd mogelijkheden om onder jouw leasecontract uit te komen. Dat geldt voor private lease, short lease en ook voor zakelijke lease. In de meeste gevallen staat er een clausule in het contract, waarbij door inkomstenverlies het contract beëindigd wordt. Is dat in jouw geval niet zo? Lees dan ons blog ‘Stoppen met leasen; hoe doe je dat?’

Coronaproof leasen

Aan de meeste maatregelen zijn we ondertussen wel gewend, zoals 1,5 meter, het snottenbellen-beleid en de mondkapjes. Ook wassen we onze handen stuk, maar hoe hou je jouw leaseauto corona-proof?
Desinfecteer de afstandsbediening.
Reinig ook regelmatig het stuur, de display maar ook de versnellingspook.
Laat geen gebruikte mondkapjes in je auto slingeren en hang er zeker geen een aan de binnenspiegel, dit kan het zicht belemmeren op een moment dat je dat echt niet wil.

Janet Jones
Nach oben