Leasevergelijker.nl Blog
Bijtelling lease auto

Bijtelling lease auto

Bijtelling; een extra kostenpost

Private lease heeft veel voordelen, je rijdt een spiksplinternieuwe auto voor een betaalbaar maandbedrag, zonder een grote investering te hoeven doen. Alle andere bijkomende kosten, op de benzine na, zijn afgedekt. Nooit meer reparatiekosten of rekening houden met de afschrijving. Wel zo prettig, vind je niet? Dat is waarschijnlijk ook de reden dat je gekozen hebt voor een private lease. Maar hoe zat het ook alweer met die bijtelling? Zolang je de lease auto alleen privé gebruikt, betaal je geen bijtelling. De bijtelling wordt alleen berekend als je zakelijk rijdt.

Zakelijk en privé rijden

In tegenstelling tot het zakelijke leasen van een auto, is bij private lease precies het tegenovergestelde van kracht. Zodra de zakelijke lease auto ook privé gebruikt wordt, gaat de bijtelling in werking. Terwijl bij private lease dat alleen geldt als je zakelijk gaat rijden. Logisch, want als je privé leaset zijn die kosten helaas op geen enkele manier aftrekbaar van de belasting. Maar als je zakelijk rijdt, kan je de leasekosten zien als bedrijfskosten, dit verlaagt de winst van de onderneming en vermindert direct jouw zakelijke belastingaanslag.

Rij jij een zakelijk brandstof lease auto?

Bij het rijden van een brandstof lease auto komt de bijtelling meteen om de hoek kijken. Hierbij wordt gekeken naar de cataloguswaarde of de consumentenprijs van de lease auto, maar ook naar de CO2 uitstoot. Hoe lager de uitstoot is betekent ook een lagere bijtelling, zoals bijvoorbeeld de elektrische auto. In 2021 wordt er 22 procent van de cataloguswaarde berekend voor de bijtelling van een brandstof auto.

Rij jij een zakelijk elektrische lease auto?

Om het milieu te sparen, stimuleert de overheid zoveel mogelijk elektrisch rijden. Dat is terug te zien in de hiervoor al aangestipte lagere bijtelling. Dit is geen standaardtarief maar een eenvoudig rekensommetje.
Over de eerste € 40.000, — van de cataloguswaarde is de bijtelling 12%. Is jouw elektrische auto duurder dan dat bedrag dan gaat de bijtelling naar 22%. Je betaalt dus aanzienlijk meer bijtelling als je een duurdere elektrische auto rijdt. Een rekenvoorbeeld:
Stel je leaset zakelijk een elektrische auto van € 65.000,00.
Dan is de bijtelling over de eerste € 40.000, — is 12%, dus € 4.800,-
Over het restantbedrag ad. € 25.000, betaal je een bijtelling van 22%, dus € 5.500, –
De totale bijtelling komt dan op € 10.300,– . Wil je de 22% bijtelling absoluut voorkomen dan is het advies om een auto uit te zoeken onder een catalogus waarde van € 40.000,– zodat je zeker weet dat je bijtelling niet boven de 12% uitkomt.

Hoe voorkom je de bijtelling van de zakelijke lease auto?

Het aantal kilometers dat je privé mag rijden, is helaas niet meer dan 500 km. In de regel rijden de meeste zakelijke rijders meer dan dat, dus komt de bijtelling om de hoek kijken. Een solide kilometeradministratie is dan zeker aan te raden. De belastingdienst controleert streng op een correcte administratie, dus wees daar secuur in.

Hoe ziet de toekomst van de bijtelling eruit?

De wereld verandert, dus ook de wereld van de leasekosten. In de toekomst zijn er plannen van de belastingdienst om hier creatiever mee om te gaan. Dat betekent dat er in bepaalde situaties afspraken met de belastingdienst gemaakt kunnen worden. Maar deze plannen liggen nog op de plank. Houd voor toekomstige informatie deze blogs goed in de gaten.

Huren van een zakelijke lease auto

Een manier om de bijtelling te omzeilen is om de zakelijke lease auto te verhuren voor privé ritten. Hier gelden dan wel marktconforme huurtarieven voor. Ook bij deze oplossing is een goede kilometeradministratie noodzakelijk. Wel dienen er twee aparte leasecontracten worden afgesloten. Dat is een stuk makkelijker te regelen als jouw werkgever het leasecontract af heeft gesloten dan bij een private leaseconstructie.

Is Private lease of shortlease een alternatief?

Of je nu een tweedehands auto leaset, private leaset of met een shortlease overeenkomst, in alle gevallen betaal je een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Dit bedrag is inclusief belastingen. Je betaalt ook geen wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Ook dit zit in het maandbedrag. Ook betaal je dus geen bijtelling. Een goede reden om je eens verder te verdiepen in de voordelen die private lease en shortlease met zich meebrengen.

Janet Jones
Nach oben