Leasevergelijker.nl Blog

Elektrische auto leasen? De fiscale regels en populaire modellen

Steeds meer leaserijders kiezen voor elektrisch rijden. Natuurlijk spelen milieuoverwegingen een rol, maar ook de veranderde bijtellingsregels wegen mee. In dit artikel leggen we je uit wat de kosten voor het leasen van een elektrische auto zijn, welke modellen momenteel veel worden geleased en waar je op moet letten bij het kiezen.

Alleen volledige elektrische auto heeft lage bijtelling

Tot in 2016 rekende de Belastingdienst voor de zogenaamde plug-in hybrides een lagere fiscale bijtelling dan voor andere auto’s; 15% in plaats van 22%. Vanaf 2017 is dat belastingvoordeeltje afgeschaft (lees hier meer over de precieze regels rond fiscale bijtelling).

Vanaf 2017 zijn alleen volledig elektrische auto’s met een laag bijtellingspercentage belast. Je betaalt 4% bijtelling. Hier mag je je eigen bijdrage aan je werkgever nog vanaf trekken.

Waar op letten bij een elektrische auto leasen?

Maar eerst even dit. Waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je een elektrische auto wilt leasen? Een paar aandachtspunten:

Actieradius

Fabrikanten zijn vaak wat optimistisch over de geadverteerde maximale actieradius van elektrische auto’s. Staat er bijvoorbeeld 300 kilometer, houd er dan rekening mee dat een afwijking van 15% (bijvoorbeeld vanwege een airco die aan staat) niet ongebruikelijk is.

Laadtijd

Laadtijden kunnen enorm variëren. Bij de ene laadpaal hoeft je auto misschien maar een half uurtje te staan, bij de ander ben je een nacht verder voordat deze volledig is opgeladen.

Laadmogelijkheden

Daarom is het slim om – voordat je een elektrische auto leasen gaat – te inventariseren waar je thuis, op het werk of bij publieke laadpalen je elektrische auto kunt opladen. Daarvoor moet je de laadcapaciteit van de batterij van je gewenste auto in kW weten, en het aantal kW dat een laadpaal binnen een uur kan leveren.

Populaire elektrische leaseauto’s

Inmiddels is er ook voor elektrische leaseauto’s een flink aanbod. We zetten een aantal populair modellen in 2017 voor je op een rijtje:

De Nissan Leaf – 100% elektrische gezinsauto

De Renault Zoë – Met een geadverteerde actieradius van 400km

De Volkswagen E-Golf – Beschikbaar in 60kW en 85kW

De Kia Soul EV – Waar we eerder al over schreven in ‘Wat is de beste leaseauto voor 2017?

De BMW i3 – Een echte luxe elektrische auto

Shercinio Ware
Nach oben