Leasevergelijker.nl Blog

Heeft private lease invloed op de hoogte van je hypotheek?

Stel, je bent toe aan een nieuwe auto en overweegt om een private lease contract af te sluiten. Dan maak je een keuze waar veel voor te zeggen is. Zo weet je vooraf precies wat je maandelijkse kosten zijn. Heb je geen onderhoud- en afschrijvingskosten, want die zijn voor de leasemaatschappij. En sta je dus nooit voor vervelende én kostbare verrassingen. Maar mocht je op zoek zijn naar een nieuwe woning, en heb je daarvoor een hypotheek nodig, dan is er nog wel iets wat je moet weten. Wat veel private leaserijders zich namelijk niet realiseren, is dat je door het afsluiten van je private leasecontract minder hypotheek kunt krijgen.

Leningen hebben invloed op de hoogte van je hypotheek 

Veel huizenkopers beseffen niet dat leningen invloed hebben op de hoogte van hun hypotheek. Dat geldt voor alle leningen. Denk aan een creditcard waarop je de afgelopen maand 1.000 euro uitgaf. Of die studieschuld waarvan je jouw studie betaalde. Ook rood staan op je lopende rekening staat bij het BKR in de boeken. Beter dus om om deze optie tijdelijk uit te zetten voordat je een hypotheek aanvraagt. 

Ook deze andere leningen hebben invloed op je hypotheek:

  • Doorlopend krediet
  • Aflopend krediet
  • Alimentatie
  • Een smartphone met abonnement waarbij je ook het toestel moet afbetalen.

En als laatste dus ook je leaseauto.

Invloed van je private lease contract op je hypotheek

Private lease ziet men als schuld en zorgt daarom voor een registratie in het BKR. En omdat het leenbedrag binnen een private lease contract meestal niet gering is, heeft het een behoorlijke invloed op het bedrag dat je voor je hypotheek mag lenen. Stel, je hebt een private lease schuld van € 10.600 euro, dan betekent dat niet dat je ook maar € 10.600 euro minder hypotheek krijgt. Door de berekening van de hypotheekverstrekker, kan dit oplopen tot € 58.500 euro. Dat komt omdat de hypotheekverstrekker het benadert als schuldenlast: oftewel een deel van je inkomen dat je niet kunt uitgeven aan je hypotheek.

Nieuwe hypotheek afsluiten? Wacht even met private lease

Al met al kan het hypotheekbedrag dat je door je private lease auto minder kunt opnemen dus behoorlijk oplopen. Het is goed om daar vooraf rekening mee te houden. Rood staan kun je tijdelijk stopzetten en je creditcardlimiet kun je tijdelijk aanpassen, maar van een private lease contract kom je niet zomaar af. 

Dus ben je op zoek naar een nieuwe woning? Wacht dan even met het afsluiten van een private lease contract. Heb je echt een auto nodig? Kies dan voor een auto met zo min mogelijk maandelijkse lasten en informeer vooraf wat de consequenties zijn voor je hypotheek. Zo krijg je achteraf nergens spijt van. 

Shercinio Ware
Nach oben