Leasevergelijker.nl Blog

Private lease zonder BKR-registratie? Waarom zou je het doen?

Veel leasemaatschappijen registreren elk contract bij het Bureau KredietRegistratie (BKR) in Tiel. Ook controleren ze of je al een notering bij het bureau hebt. Maar niet allemaal. In dit artikel lees je welke gevolgen een BKR-registratie kan hebben en waarom je bij sommige maatschappijen niet te maken krijgt met een BKR-registratie.

Waarom toetsen leasemaatschappijen het BKR?

Met het afsluiten van een leaseovereenkomst ga je een financiële verplichting voor langere tijd aan. Leasemaatschappijen willen daarom graag weten of je je betalingsverplichtingen naar alle waarschijnlijkheid zult nakomen. Bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel kunnen ze controleren of je geen geschiedenis als wanbetaler hebt.

Bij het Keurmerk Private Lease altijd BKR-toets

Van leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease weet je in ieder geval zeker dat ze je leaseaanvraag bij het BKR zullen toetsen en je leasecontract zullen registreren. Deze maatschappijen zijn door het keurmerk immers gebonden om dit te doen.

Wat is het probleem met een BKR-notering?

Er zijn natuurlijk consumenten die in het verleden betalingsproblemen hebben gehad. Voor hen is het wellicht niet verstandig om nieuwe grote financiële verplichtingen aan te gaan. Soms is het echter in een individuele situatie zo, dat de situatie waardoor de BKR-aantekening voor wanbetaling ontstond, nu niet meer van toepassing is. Dan zou het jammer zijn dat je daardoor niet kunt leasen. Hoe zit dat precies? 

Nog belangrijker:
Een BKR-registratie speelt een rol in je hypotheekaanvraag.

65% van het maandelijkse leasebedrag wordt namelijk meegenomen in de inkomens-lastenberekening bij een hypotheekaanvraag.

Door deze berekening kan een hypotheekverstrekker besluiten dat je te weinig financiële ruimte hebt om een bepaald huis te kopen.

Kan ik dan zonder BKR-toetsing leasen?

Ja, er zijn leasemaatschappijen die dit aanbieden. Door constructies via buitenlandse financiers en banken kunnen ze dit bijvoorbeeld aanbieden. Houd er wel rekening mee dat het maandelijkse bedrag vaak hoger is dan bij maatschappijen die wel aan BKR-registratie doen.

Bovendien kunnen maatschappijen nog steeds op andere manieren je kredietwaardigheid testen. Vraag je in ieder geval altijd af of het verstandig is om een (zware) financiële verplichting aan te gaan. Let ook goed op de precieze voorwaarden over wat er gebeurt als je niet op tijd aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Niet alle maatschappijen die leaseauto’s zonder BKR aanbieden zijn even betrouwbaar.

Shercinio Ware
Nach oben