Leasevergelijker.nl Blog

VNA stelt richtlijnen voor privélease op

VNA stelt richtlijnen voor privélease op

05-02-2015

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en consumentenorganisaties gaan algemene voorwaarden opstellen voor privélease. De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt aan de hand daarvan een geschillencommissie op. Het is de bedoeling de set voorwaarden in de tweede helft van 2015 uitgerold wordt. Dat meldt VNA-directeur Renate Hemerik.

Reputatieschade

“Consumenten zijn bij wet anders beschermd dan bedrijven. Nu het aantal privéleaseconcepten rap toeneemt, is duidelijkheid voor zowel consumenten als leasemaatschappijen belangrijk. Daarom zijn we in gesprek met de consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, om voorwaarden op te stellen. Je kunt het label vergelijken met de huurvoorwaarden van autoverhuurbedrijven, maar dan toegespitst op privélease”, legt Hemerik uit. “Doen we dit niet, dan lopen we het risico dat het een keer fout gaat en dat betekent reputatieschade voor autoleasemaatschappijen en voor het leaseproduct in brede zin.” Ook steeds meer werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid een privéleaseconcept af te sluiten.

De Consumentenbond deed het afgelopen jaar onderzoek naar de tarieven en voorwaarden van 21 aanbieders van privélease. Daaruit bleek dat vooral contractbreuk erg duur is en het grootste nadeel van privélease.

Eigen vlees keuren
Voortijdige contractbeëindiging is ook voor Hemerik een speerpunt. “De voorwaarden moeten het product privélease transparant maken. Het doel is om samen een set voorwaarden op te stellen die voor zowel aanbieder als klant de risico’s tot een minimum beperken. Ook rondom contractbreuk. Wat kunnen we bijvoorbeeld afspreken over klanten die ziek worden, verhuizen naar het buitenland of hun vaste baan kwijtraken?”

Het is de bedoeling dat de leden van de VNA de voorwaarden gaan gebruiken. “En dat de consument weet waar hij of zij voor naar de geschillencommissie kan”, legt Hemerik uit.

Hemerik streeft ernaar om binnen een aantal maanden de plannen voor te leggen aan de SER, zodat er een geschillencommissie aangesteld kan worden. “De tijd dat de slager het eigen vlees kon keuren is voorbij”, verduidelijkt Hemerik.

Roel Hindriks van Lease Consult ontwikkelt op dit moment samen met Martin Huisman van de Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ) ook een keurmerk voor autoleasemaatschappijen. Dit staat los van het initiatief van de VNA.

LeaseVergelijker
Nach oben