Leasevergelijker.nl Blog

Wat doen leasemaatschappijen in de coronatijd?

Het coronavirus heeft een enorme impact op de samenleving en daarmee ook op de automotive industrie. Het virus brengt veel onzekerheden met zich mee, waardoor het lastig blijft om de gevolgen hiervan te voorspellen. Tot op heden mogen we in Nederland van geluk spreken dat we nog niet alle deuren hoeven te sluiten, mits we ons aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand houden. Hoe anticiperen leasemaatschappijen op de coronacrisis? In dit nieuwsbericht vertellen wij je meer over de meest recente ontwikkelingen binnen de leasebranche.

Ontwikkelingen

De vraag naar nieuwe auto’s daalt

In de afgelopen maand is er een daling te zien in het aantal registraties. Naar verwachting zal dit aantal in de volgende twee maanden een dieptepunt bereiken. Een van de toonaangevende leasemaatschappijen heeft daarom op 30 maart een gedeeltelijke afleverstop aangekondigd. Dit betekent dat de nieuwe bestellingen worden afgeleverd vanaf september. De bestellingen die voor 1 mei zouden worden afgeleverd, gaan gewoon door. Tevens zullen de private lease afleveringen doorlopen. 

De zakelijke elektrische auto’s worden nog in 2020 op kenteken gezet. Dit omdat het gunstig is voor de bijtelling voor de elektrische auto’s. Er is gekozen voor een afleverstop, omdat aanzienlijk veel autofabrieken gesloten zijn en een vertraging in het leveren van nieuwe auto’s onvermijdelijk is.

De autobranche probeert leasemaatschappijen in deze tijd juist te stimuleren om door te gaan met het bestellen van nieuwe auto’s. Ook wordt er gevraagd om het onderhoud, de reparaties en de bandenwissels voort te zetten. Er wordt geconstateerd dat een aantal leasemaatschappijen terughoudend zijn, omdat de maatregelen van het coronavirus voor ondercapaciteit zorgen. Hierdoor wordt de aflevering van nieuwe auto’s en het onderhoud tijdelijk stopgezet. Daarentegen stimuleren andere leasemaatschappijen juist om bandenwissels te verrichten en aandacht te besteden aan schades en het onderhoud van de auto’s. Alhoewel het minder druk is op de weg, waardoor er minder schades worden gemeld, loopt een deel van de werkzaamheden binnen de branche door.

Sterke samenwerkingsverbanden

Er wordt nauw samengewerkt met leveranciers en partners om de business door te laten draaien. Hierin staat de wederzijdse medewerking centraal, waarbij partijen van elkaar verwachten dat er een coulante houding wordt aangenomen. “We moeten elkaar ondersteunen in deze moeilijke tijd”. Er wordt samen gekeken naar passende oplossingen. Op die manier kan de focus worden verlegd naar contractverlengingen, totdat de vraag naar nieuwe contracten weer toeneemt.

Waar ligt de focus?

We zien dat leasemaatschappijen niet-urgente investeringen uitstellen. De focus ligt voor velen op het verlengen van een lopend contract. Lukt dit niet? Dan proberen leasemaatschappijen een auto aan te bieden uit de eigen leasevloot. Er worden verschillende middelen ingezet om de continuïteit binnen de business enigszins te kunnen waarborgen. Echter vormt de teruglopende handel een flinke uitdaging. Momenteel worden auto’s voor minder dan de vooraf berekende resterende waarde verkocht, of in het ergste geval worden de auto’s helemaal niet verkocht.

Shercinio Ware
Nach oben