Leasevergelijker.nl Blog

Private lease checklist: hier moet op je letten wanneer je private lease overweegt

Je droomt al lang van die ene mooie auto. Je hebt alle opties overwogen: zelf kopen, private lease en financial lease… Vervolgens neig je naar private lease, maar er zijn ontzettend veel aanbieders en iedere leasemaatschappij heeft zijn eigen voorwaarden. Hoe weet je dat je de beste keuze maakt en je niets over het hoofd ziet? Waar moet je op letten voordat je een private lease contract afsluit? Dat nemen we in de checklist hieronder graag met je door!

1. Is private lease wel de voordeligste optie?

Allereerst is het belangrijk om goed uit te zoeken of private lease echt het voordeligst voor je is. Zeker als je voldoende spaargeld hebt, is het niet altijd zo dat je goedkoper uit bent door een auto te leasen. Het leasen van een occasion is bijvoorbeeld niet altijd voordeliger. Heb je een nieuwe auto op het oog? Dan is private lease een aantrekkelijke keuze.

2. Hoeveel schadevrije jaren heb je?

Bouwde je veel schadevrije jaren op? Controleer dan vooraf of de leasemaatschappij deze jaren ook aanvult.

3. Heeft de leasemaatschappij van jouw keuze een keurmerk?

Als je gaat leasen bij een leasemaatschappij met het keurmerk van Stichting Keurmerk Private Lease, weet je zeker dat je bij dit bedrijf veilig en verantwoord een auto kunt leasen. Op de website van Stichting Keurmerk Private Lease kun je opzoeken of de leasemaatschappij die jij op het oog hebt het keurmerk draagt.

4. Vergelijk de maandelijkse kosten

Breng goed in beeld wat de maandelijkse kosten zijn. Er zijn een aantal factoren die de kosten bepalen, waaronder:

De looptijd: over het algemeen is de looptijd van het contract 12 tot 60 maanden. Bepaal voor jezelf hoe lang jij een auto wilt leasen. Neem hierin ook mee of je bijvoorbeeld iedere twee jaar een nieuwe auto wilt. Probeer ook vooruit te kijken. Wat kan er de komende jaren in je leven veranderen? Weet je niet zeker hoe het allemaal gaat lopen? Kies dan voor een flexibele looptijd. Het voordeel hiervan is dat je na een jaar kunt opzeggen. Let wel, opzegtermijnen verschillen per maatschappij. Informeer hier dus vooraf goed naar.

De kilometrage: hoeveel kilometer rijd je per jaar? Het is verstandig om hier een inschatting van te maken. De gereden kilometers worden na de looptijd verrekend. Rijd je meer kilometers dan in je leasecontract staat? Dan betaal je een toeslag. In de meeste gevallen krijg je geld terug als je minder kilometers hebt gereden. De bedragen die hiervoor gelden en zijn afgesproken, vind je terug in je leasecontract.

De schadevrije jaren: hoe een leasemaatschappij hiermee omgaat, verschilt per bedrijf. Wij raden aan om hier goed naar te kijken. Soms betaal je een hoge verzekeringspremie als je weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dit maakt private leasen interessant, ondanks dat je een toeslag betaalt. Heb je meer schadevrije jaren? Dan betaal je minder premie, omdat je de toeslag mogelijk niet hoeft te betalen. 

Ook is het interessant om bij een leasemaatschappij na te vragen of het mogelijk is om een aanbetaling te doen of je auto in te ruilen als aanbetaling. Hierdoor wordt het maandbedrag lager en dat scheelt rente.

5. Bedenk vooraf of je winterbanden wilt hebben

Het kiezen voor winterbanden behoort tot een van de vele opties. Hier zitten standaard wissels bij. Door deze optie toe te voegen kan het maandbedrag vaak hoog lijken, maar in het maandbedrag is behalve de prijs voor de winterbanden ook de prijs voor het verwisselen inbegrepen.

Net zoals het kiezen voor winterbanden heb je bij private lease de keuze uit nog enkele extra opties. De opties worden vaak tot 0 afgeschreven. Dit betekent dat je de opties helemaal zelf betaalt en ze geen restwaarde voor de leasemaatschappij hebben. Regelmatig betaal je hier ook nog rente over. Bekijk daarom goed of de extra opties lonen of dat het beter is ze zelf los aan te schaffen.

6. Wat dekt de verzekering?

Zodra je een verzekering afsluit de risico’s voor schade aan de auto zelf en aan derden gedekt. De verzekering bestaat uit de verplichte WA-verzekering aangevuld met een casco schadeverzekering. Bij veel leasemaatschappijen heb je ook een eigen risico. Dit is het bedrag dat je betaalt als je zelf schade rijdt. Het eigen risico mag maximaal € 500 zijn.

Bij het inleveren van de auto vindt er aan de hand van het innameprotocol een inspectie plaats. Dit protocol geeft aan welke beschadigingen zijn toegestaan. Heeft de auto schade die niet in het protocol vermeld staat, dan kost dit je eigen risico. Ook kan het voorkomen dat je meer dan drie schades hebt gereden die niet in het innameprotocol vallen. Dit geeft de leasemaatschappij het recht om zelfs twee keer het eigen risico te rekenen. Je doet er goed aan om je auto voorafgaand aan het inleveren zelf even te controleren.

7. Hoe zit het met hulp bij pech onderweg?

Pechhulp is bij private lease inbegrepen. Wanneer je pech hebt, bel je naar het telefoonnummer dat je van de leasemaatschappij hebt gekregen. Ook in het instructieboekje staat een telefoonnummer dat je bij pech kunt inschakelen. Pech door eigen toedoen wordt door leasemaatschappijen meestal niet vergoed. De voorwaarden betreffende pechhulp vind je in de aanvullende voorwaarden.

8. Wie betaalt er voor onderhoud en reparatie van de leaseauto?

Bij private lease betaalt de leasemaatschappij het onderhoud en eventuele reparatiekosten. Controleer voor het afsluiten van je contract wat de eisen zijn met betrekking tot het onderhoud. Een aantal leasemaatschappijen stellen eisen aan de frequentie van het onderhoud en de garage waar het onderhoud moet plaatsvinden.

9. Kun je het leasecontract tussentijds beëindigen?

Een flexibel private leasecontract biedt de mogelijkheid om het contract na het eerste jaar opzeggen. Belangrijk is dat je rekening houdt met de opzegtermijn. Krijg je te maken met werkloosheid, een echtscheiding of overlijden? Dan is een tussentijdse opzegging mogelijk. Hier zijn meestal kosten aan verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn, vind je in de aanvullende voorwaarden. De kosten mogen niet hoger zijn dan de resterende termijn. Naast tussentijds beëindigen, kun je het leasecontract ook overdragen.

10. Wat is de levertijd van de auto?

Om te voorkomen dat je tijdens de overgang van je huidige auto naar je nieuwe private lease auto zonder vervoer komt te zitten, is het raadzaam om te bekijken wat de levertijd van je nieuwe auto is. Is je nieuwe auto snel leverbaar en haal je hem binnen twee weken op? Dan vervalt de bedenktijd. Bij private lease heb je namelijk veertien dagen bedenktijd.

11. Is het goedkoper om een gebruikte auto te leasen?

Het leasen van een occasion is niet altijd het voordeligst. Bij het leasen van een occasion is het maandbedrag namelijk inclusief de kosten voor reparaties en onderhoud. Deze kosten zijn bij een gebruikte auto hoger. Vaak compenseren deze kosten met een hogere afschrijving bij een nieuwe auto. 

12. Wat betekent het afsluiten van een private lease contract voor andere leningen, zoals een hypotheek?

Door het afsluiten van een private lease contract ga je een betalingsverplichting voor de langere termijn aan. Daarom wordt het leasecontract geregistreerd bij de BKR. Leasemaatschappijen controleren of je geen financiële verplichting aangaat die je niet kan nakomen. Men kijkt naar draagkracht op basis van inkomsten en uitgaven. Vaak moet je financiële documenten zoals huur- en loonstroken aanleveren.

Wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je maximale hypotheeklasten per maand door het afsluiten van het leasecontract afnemen. Het maandbedrag van jouw private lease wordt in twee delen opgesplitst. Het deel van de financiering is 65% van het maandbedrag en bestaat uit de afschrijving voor je leaseauto en de rente. De overige 35% is het servicedeel, dat bestaat uit belastingen, onderhoud, reparatie en verzekering. 

13. Leasen bij de dealer of leasemaatschappij?

Voor merkauto’s kun je bij een dealer een private lease contract afsluiten. Het voordeel hiervan is dat je een aanspreekpunt hebt en alles goed geregeld is. Toch is het de moeite waard om eens rond te kijken. Er zijn veel aanbieders die allemaal diverse tarieven en voorwaarden hanteren. Bepaal wat voor jou belangrijk is en gebruik die informatie om de verschillende aanbieders te vergelijken. Op die manier gaat het je zeker lukken om de juiste keuze te maken!

Shercinio Ware
Nach oben