Leasevergelijker.nl Blog

Subsidie maakt elektrisch rijden betaalbaar voor particulieren

Wil je elektrisch gaan rijden, maar vind je de kosten te hoog? Goed nieuws! Er komt een subsidiemogelijkheid waar particulieren gebruik van kunnen maken. Met deze mogelijkheid komt er 4000 euro subsidie beschikbaar voor nieuwe elektrische auto’s. Bij een gebruikte elektrische auto gaat het om een bedrag van 2000 euro. Naar verwachting kan vanaf 1 juli 2020 de subsidie worden aangevraagd.

Subsidie voor nieuwe en gebruikte middenklasse elektrische auto’s

De subsidies gelden voor elektrische auto’s uit de middenklasse, voor zowel nieuwe als gebruikte auto’s. Als extra komt er voor gebruikte elektrische auto’s een check op de batterij. De onzekerheid van de duur van een batterij bij elektrische auto’s is voor veel mensen een reden om niet voor een elektrische auto te kiezen. Om mensen meer zekerheid te bieden, werkt BOVAG aan een uniforme batterijcheck. Met deze check weten mensen waar ze aan toe zijn wanneer zij een tweedehands elektrische auto kopen.

Elektrisch rijden particulieren stimuleren met subsidie

De mogelijkheid voor het aanvragen van een subsidie moet ervoor zorgen dat particulieren vaker gaan kiezen voor een elektrische middenklassenauto. Er zijn wel een aantal spelregels. Alleen emissieloze personenauto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en een minimale actieradius van 120 kilometer komen in aanmerking. Verder moet de auto enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven. De subsidie stopt op het moment dat mensen hun leasecontract binnen vier jaar beëindigen. Koopt men binnen drie jaar een andere auto, dan moeten de eigenaren van de auto een deel van de subsidie terugbetalen.

Naast het stimuleren van het elektrisch rijden met deze subsidie, wordt er ook hard gewerkt aan andere voorwaarden om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Zo worden er steeds meer laadpalen geplaatst om het oplaad gemak te vergroten. Ook wordt er geïnvesteerd in de capaciteit van het elektriciteitsnet. Verder is het belangrijk om te kijken naar verantwoord gebruik, productie en recycling van de batterijen van de auto’s.

Subsidie voor elektrische auto’s alleen via een erkend bedrijf

Om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze subsidie, is het alleen mogelijk om te kopen of te leasen via een erkend bedrijf en kun je als particulier maar één keer een subsidie aanvragen. De subsidie ontvang je in maandelijkse termijnen. Uiteindelijk zal de subsidie voor nieuwe elektrische auto’s langzaamaan steeds lager worden. Voor gebruikte elektrische auto’s blijft het bedrag 2000 euro.

Afspraak klimaatakkoord ingevuld

Met het beschikbaar stellen van deze subsidie wordt er een afspraak uit het klimaatakkoord ingevuld. In het klimaatakkoord is afgesproken om het elektrisch rijden financieel te stimuleren met een budget van zo’n 250 miljoen euro tot eind 2025. Voor het klimaat is het belangrijk dat er meer elektrisch gereden wordt. Elektrisch rijden zorgt voor minder uitstoot van uitlaatgassen. Het draagt bij aan een schoner milieu en een schonere lucht.

Shercinio Ware
Nach oben