Leasevergelijker.nl Blog

We gaan veel met de leaseauto op vakantie

Heb je een auto van de zaak die je privé gebruikt? Gebruik je deze leaseauto op vakantie? Dan behoor je tot de 68 procent die dit doet. De leaseauto gaat namelijk vaak mee op vakantie, met uitzondering van de elektrische auto. Het rijden van je vakantiekilometers met een zakelijke leaseauto brengt dan ook extra voordelen met zich mee. Dit maakt het leasen van een zakelijke auto nog aantrekkelijker.

Zakenauto ook voor vakantiekilometers

Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) onderzocht onder ruim 1.500 zakelijke rijders hoe ze hun zakenauto privé gebruiken. In de meeste gezinnen vormt de auto van de zaak een belangrijk onderdeel van de hele gezinsmobiliteit. Berijders besteden gemiddeld 8 procent van hun nettosalaris aan bijtelling. Voor privégebruik betalen zakelijke leaserijders een fors bedrag. Logisch dat de auto dan ook voor veel uiteenlopende privédoeleinden wordt gebruikt. Zo ook voor de vakantiekilometers. “Groot gelijk”, zegt VZR. VZR pleit al jaren voor het variabiliseren van de bijtelling. Zolang dit geen gehoor vindt is het begrijpelijk dat de leaseauto, waar bijtelling voor is betaald, maximaal wordt gebruikt.

Elektrische zakenauto gaat niet mee op vakantie

Opvallend is dat volledige elektrische auto’s, met 27 procent, aanzienlijk minder worden gebruikt om mee op vakantie te gaan. Hoewel, als je bedenkt dat een goede oplaadinfrastructuur in Europa ontbreekt het niet vreemd is. Daarbij hebben deze auto’s een beperkte actieradius.

Vaak is het ook niet toegestaan om een trekhaak op elektrische auto’s te monteren omdat de meeste elektrische auto’s geen of een beperkt trekgewicht hebben. Het meenemen van een caravan is dus geen optie voor berijders van elektrische auto’s.

Veel berijders van een elektrische auto hebben een tweede auto. Dit is ongeveer 81 procent. Dat is veel meer in vergelijking met autorijders zonder elektrische auto. Opvallend is dat de tweede auto van berijders van een elektrische auto, bovengemiddeld geschikt is voor een autovakantie. De groep elektrische rijders lijkt het trekhaak-/actieradiusprobleem op te lossen met de aankoop van een tweede auto.

Verrekenen brandstofkosten vakantie

Zakelijke leaserijders betalen in het buitenland zelf hun brandstofkosten. Maar deze brandstofkosten mogen worden afgetrokken van de bijtelling. “Je buitenlandse brandstofkosten kun je declareren bij je werkgever”, aldus VZR-voorzitter Jan van Delft.

De werkgever kan dit verwerken in de salarisadministratie. Enige voorwaarde is dat je dit vooraf expliciet met de werkgever overeenkomt via de autoregeling. Een tip waar je als leaserijder je voordeel mee kunt doen en dus bijvoorbeeld lekker met je leaseauto op vakantie kunt.

Shercinio Ware
Nach oben