Leasevergelijker.nl Blog

Welk inkomen heb je nodig om een auto te leasen?

[cta-button url=”https://www.leasevergelijker.nl/private-lease/” title=”Ik wil Private leasen” color=”yellow” /] [cta-button url=”https://www.leasevergelijker.nl/auto-leasen-zakelijk/” title=”Ik wil Zakelijk leasen” color=”green” /]

Leasemaatschappijen willen graag weten of je aan je betalingsverplichtingen zult voldoen. Daarom maakt een financiële check altijd onderdeel uit van de acceptatieprocedure. Maar waar stellen ze hun grenzen precies? Kun je bijvoorbeeld een leasecontract afsluiten met een minimumloon? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is het minimum inkomen om een auto te leasen?

Er is geen wettelijk vastgelegd minimuminkomen om een auto te kunnen leasen. De ene maatschappij is bereid om meer risico te nemen dan de ander. Leasebedrijven die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease maken gebruik van de zogenaamde ‘draagkrachtnorm’. Deze norm kijkt naar je inkomsten en uitgaven. In principe kun je met een fulltime minimumloon al een auto leasen. Maak zelf een precieze berekening van hoeveel je aan maandelijkse lease kunt betalen.

Kun je een auto leasen met een uitkering?

Hier wordt het al wat ingewikkelder. Heb je een WW-, ZW- of bijstandsuitkering? Dan zullen de meeste leasemaatschappijen je aanvraag weigeren. Zelfs als je kunt aantonen dat je na het aftrekken van je vaste lasten nog genoeg geld over hebt voor de maandelijkse lasten, hebben ze onvoldoende garantie dat je inkomenssituatie stabiel blijft.

Kun je een auto leasen met een AOW?

Een AOW-uitkering wordt daarentegen wel gezien als een stabiele inkomstenbron. Natuurlijk moet je nog steeds kunnen aantonen dat je per maand voldoende geld overhoudt om je lease te kunnen betalen, maar an sich is het hebben van een AOW geen belemmering voor lease.

Wanneer kun je worden geweigerd?

Leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease zullen je weigeren wanneer je niet aan de draagkrachtnorm voldoet. Dat betekent dat je inkomen na aftrek van vaste lasten onvoldoende is voor het beoogde leasebedrag. Ook een negatieve BKR-registratie kan een belemmering zijn. Meer daarover lees je in: Private lease en BKR, hoe zit het precies?

Hoe controleert de leasemaatschappij je inkomen?

Leasemaatschappijen zullen je inkomen en kredietscore meestal niet zelf controleren. Ze maken daarbij gebruik van externe kredietbeoordelaars zoals het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Wat als ik toch een auto wil leasen met een (te) laag inkomen?

Bij leasevergelijker raden we het niet aan, maar er zijn leasemaatschappijen die je toch een leaseauto verstrekken met een (te) laag inkomen en negatieve kredietregistratie. Let wel goed op de tarieven en voorwaarden van deze maatschappijen. Meestal zijn deze een stuk nadeliger dan bij de grote spelers.

 

[cta-button url=”https://www.leasevergelijker.nl/private-lease/” title=”Ik wil Private leasen” color=”yellow” /] [cta-button url=”https://www.leasevergelijker.nl/auto-leasen-zakelijk/” title=”Ik wil Zakelijk leasen” color=”green” /]

Shercinio Ware
Nach oben