Leasevergelijker.nl Blog
Wie betaalt een boete bij een private leaseauto

Wie betaalt een boete bij een private leaseauto?

Hoe goed je jezelf ook aan de verkeersregels houdt. Een boete rijden kan gebeuren. Ook met je private leaseauto. Een envelop met een dikke boete blijft post waar je niet bepaald op zit te wachten, maar wie moet de boete betalen? Jij of je leasemaatschappij en hoe gaat dit proces verder in zijn werk?

Een boete krijg je op het moment dat je de Nederlandse verkeersregels niet naleeft. Dit kan variëren van een klein ‘vergrijp’. Zoals foutparkeren of een minimale snelheidsovertreding en gevaarlijke overtredingen, zoals: door rood licht rijden, appen achter het stuur of extreme snelheidsoverschrijdingen. Ben je onderweg geflitst? Dan ontvang je een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Na de belastingdienst een van de meest gevreesde enveloppen die je op de deurmat kan vinden.

Verwarring

Er bestaat wat verwarring over wie er nu precies aansprakelijk is voor het gereden boetebedrag in een private leaseauto. Sommige leasers zijn ervan overtuigd dat dit bedrag onder het leasecontract valt. Dit heeft mede te maken met het feit dat leasebedrijven meestal adverteren met een zogenaamd ‘all inclusive’ leasecontract. Toch is hier niet alleen bij inbegrepen.

Wie betaalt een boete met je private leaseauto?

We kunnen een lang verhaal kort maken. Boetes die je met je private leaseauto krijgt moet je zelf betalen. Het maakt niet uit of dit een boete is voor te snel rijden, foutparkeren of omdat het stoplicht klaarblijkelijk op rood stond. Hoewel je met een private leaseauto van alle gemakken bent voorzien, zijn bekeuringen niet opgenomen in het contract. Nog wat zaken die niet in je leasecontract zijn opgenomen: brandstof, schade die niet onder je verzekering valt, je eigen risico en bijtelling (zakelijke leaseauto). Boetes zijn bijna altijd je eigen schuld. Daarom vallen deze niet onder het leasecontract en dien je deze uit eigen zak te bekostigen.

Uitgeleende auto

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je jouw private leaseauto uitleent en diegene uitgerekend een boete krijgt. Je mag je leaseauto uitlenen aan iedereen met een geldig rijbewijs, maar eventuele boetes komen altijd op jouw naam te staan. Je bent als leaser wellicht geen eigenaar van de wagen, maar je blijft verantwoordelijk. Dit is niet anders wanneer je de auto uitleent. Maak dus altijd goede afspraken met degene aan wie je de auto uitleent. Ook over eventuele bekeuringen en wie deze gaat betalen. Aan het einde van de dag ben jij juridisch gezien aansprakelijk. Dit is dus belangrijk om verder gedoe te voorkomen.

Bekeuring met je leaseauto betalen

Een boete krijg je vrijwel altijd thuisgestuurd. In het geval van een snelheidsovertreding die op camera, komt het envelopje meestal als een verrassing. Als je staande bent gehouden kan je ongeveer een inschatting maken van wanneer de boete binnenkomt. In sommige gevallen krijg je leasemaatschappij de bekeuring toegestuurd. Meestal schiet het bedrijf het boetebedrag voor, maar je moet de boete altijd terugbetalen. Je betaalt dan dubbele administratiekosten. Die van de boete en van de leasemaatschappij.

Te laat betalen of bezwaar maken

Betaal je bekeuringen altijd op tijd. Dit is ook heel belangrijk als het om een leaseauto gaat. Zo voorkom je onnodige, aanvullende kosten voor het niet tijdig betalen van de boete. Ben je het niet eens met de boete? Dan kan je bezwaar maken. In de brief van de boete staat hoe je dit kan doen en wat voor een effect dit heeft op de betaaltermijn.

Bekeuring met je private leaseauto in het buitenland

Als je met je private leaseauto op vakantie gaat, dan kan je natuurlijk ook gewoon beboet worden voor je verkeersovertredingen. Afhankelijk van het land waar je de bekeuring hebt gereden, krijg je dan ook gewoon een brief thuisgestuurd met de benodigde gegevens om de boete te betalen. Soms is het niet helemaal duidelijk hoe je het geld kan overboeken. Soms staat er geen IBAN-rekeningnummer op de brief terwijl je deze wel nodig hebt om geld over te boeken vanaf een Nederlandse rekening. Via de ANWB kan je brieven vinden om deze gegevens per land op te vragen. Let wel op als je bezwaar wil maken. In de meeste landen is het namelijk zo dat je door te betalen, ook direct schuld bekent. Je kan in dit geval geen bezwaar meer maken op de boete.

Janet Jones
Nach oben