Een auto leasen als senior. Kan dit en wat zijn de voordelen?
Wanneer je denkt aan een private leaseauto dan denk je waarschijnlijk niet direct aan een senior die een auto gaat leasen. Toch heeft een private leaseauto heel veel voordelen. Ook wanneer je wat ouder bent.
Ouder zijn betekent niet dat je achter de geraniums moet gaan zitten. Integendeel! De gemiddelde persoon met pensioengerechtigde leeftijd is nog hartstikke actief. Een fijne auto is dan geen overbodige luxe. Gelukkig is private lease voor iedereen, dus ook als je een nieuwe auto wil om je pensioendagen mee te slijten.
Wat is private lease?
Een private leaseauto lease voor een vast bedrag per maand. Hier zit het meeste al bij inbegrepen, zoals: de verzekering, wegenbelasting, onderhoudsbeurten en natuurlijk de auto zelf. Brandstof en boetes moet je wel zelf betalen. Je leaset meestal voor een periode van twee, drie of vier jaar. Door langer te leasen wordt betaal je per maand minder, maar je zit wel langer vast aan een specifiek model leaseauto. Uiteindelijk is een private leaseauto sowieso goedkoper dan wanneer je een nieuwe auto moet kopen. Je rijdt hiervoor in de nieuwste, zuinigste en meest veilige modellen.
Wat voor een private leaseauto als senior?
Als senior heb je alle vrijheid in de keuze van een auto. Je kinderen zijn de deur al uit en werken hoeft als pensioengerechtigde niet meer. Je kan dus makkelijk een kleinere auto leasen. Deze kan je makkelijk inparkeren, gebruiken voor boodschappen, maar ook prima mee de snelweg op voor actieve dagjes uit. De gemiddelde A-segmentauto heeft zelfs genoeg ruimte om de kleinkinderen er mee op uit te nemen. Waar moet je nog meer rekening mee houden als je als senior op zoek bent naar een private leaseauto?
Tip 1) Leeftijdsgrens
De meeste leasebedrijven hebben geen leeftijdsgrens. Er zijn echter maatschappijen die een leeftijd hanteren van maximaal 75 tot 80 jaar. Informeer dus vooraf naar de mogelijkheden.
Tip 2) Model auto
Misschien ben je nog zo fit als een hoentje, maar een auto met extreem lage instap is niet aan te raden als je een bepaalde leeftijd hebt. Een auto met hogere instap kan (op langere termijn) een uitkomst bieden als het in- en uitstappen niet zo makkelijk meer gaat. Een kleine auto is daarnaast voordeliger en compact. Ideaal voor wanneer je een voordelig vervoersmiddel zoekt voor kleine afstanden en stadsritjes.
Tip 3) Wie mag er in de auto rijden?
Met een private leaseauto mag iedereen met een geldig rijbewijs in je auto rijden. Let er wel op dat eventuele boetes of schade wel voor jouw rekening zijn.
Tip 4) Blijf kritisch
Laat jezelf niet verleiden tot het aanschaffen van allemaal (luxe) extra’s en schroom niet om verschillende offertes aan te vragen. Of je het nu wel of niet kan missen; diep in de buidel tasten voor niets is gewoon zonde. Zeker als je moet leven van je pensioen en/of AOW-uitkering. Schrijf voor jezelf op wat je echt in de auto wil hebben. Zo loop minder kans om uiteindelijk alsnog over je budget te gaan.
Kan ik een auto leasen met een AOW uitkering?
Veel senioren denken dat ze geen auto kunnen leasen met een AOW-uitkering. Dit is incorrect. Het overgrote deel van de leaseverstrekkers doen niet moeilijk over een leaseovereenkomst op basis van een AOW. Tenslotte is dit ook een vast inkomen. De enige voorwaarde is dat je genoeg inkomsten hebt om de leaseauto te betalen. Dit wordt uitgebreid nagekeken.
Leaseauto na overlijden
Wat gebeurt er met je leasecontract als je komt te overlijden? Het is geen leuk onderwerp om bij stil te staan, maar wel relevant voor de nabestaanden. Mocht je komen te overlijden dan kan je familie de auto weer inleveren bij de leasemaatschappij. Hier zitten geen voorwaarden aan verbonden. Heb je een private leasecontract met je partner en komt een van jullie te overlijden? Dan loopt het leasecontract door. Ben je bezig met het vergelijken van leasemaatschappijen? Dan is het zeker de moeite waard om deze voorwaarden goed door te nemen. Zo komen nabestaanden niet voor onaangename verrassingen te staan.
Voordelen private leasen als senior
Genoeg over de dingen waar je rekening mee moet houden. Private leasen heeft namelijk genoeg voordelen. Juist wanneer je wat ouder bent. We hadden het al over het financiële plaatje. Als senior heb je meestal voldoende aan een kleinere leaseauto met een laag kilometerpakket. Dit scheelt aanzienlijk in de maandelijkse lasten. Daarnaast zijn er nog een paar voordelen van een private leasen als senior:
Oude auto inruilen
Wil je jouw oude auto inruilen voor een nieuwer model? Dit kan in sommige gevallen bij de leasemaatschappij. Het bedrag dat je voor de oude auto krijgt, wordt verrekend met het leasebedrag. Dit drukt de maandelijkse kosten van je leaseauto.
Stoppen met autorijden
Na de looptijd kan je jouw auto gewoon weer inleveren bij de leasemaatschappij. Je kan er op dit moment voor kiezen om door te blijven rijden of het autorijden vaarwel te zeggen. Wil je nog blijven rijden, maar niet voor een langere termijn? Dan kan je eventueel kiezen voor een leaseauto met kortere looptijd.
Iedereen mag in de auto rijden
Wil je liever geen auto meer rijden, maar is de looptijd van je leasecontract nog niet verlopen? Iedereen met een geldig rijbewijs mag gebruik maken van jouw leaseauto. Dit is handig als je iemand nodig hebt om je ergens naartoe te brengen of als iemand je auto wil lenen. Zo heb je de auto niet voor niets voor de deur staan.
Je blijft mobiel
Ook als senior is het prettig om een zekere mate van onafhankelijkheid te hebben in waar je gaat en staat. Een auto biedt hiervoor de uitkomst. Ook als lange afstanden lopen voor bijvoorbeeld een boodschap niet zo makkelijk meer gaat. Met een private leaseauto heb je geen hoge aanschafkosten, maar wel het plezier van de auto. Voor zo lang als je er nog gebruik van wil maken en zonder onverwachte kostenposten.