Leasevergelijker.nl Blog

Elektrische auto leasen? Profiteer dit jaar nog van 4% bijtelling!

Vanaf 2020 wordt rijden in een elektrische auto voor de zakelijke rijder een stuk minder aantrekkelijk. Vanaf volgend jaar krijgen zij namelijk te maken met een verdubbeling van de bijtelling.
Deze forse verhoging heeft ongetwijfeld grote invloed op de keuze van een nieuwe leaseauto voor zakelijke rijders. Kiezen zij nog dit jaar voor een elektrische leaseauto of nemen ze de verhoogde bijtelling in 2020 voor lief.

Lange tijd was er veel onzekerheid over de bijtelling voor elektrische auto’s. Op Prinsjesdag kwam er eindelijk duidelijkheid. Tijdens de troonrede werd het klimaatakkoord van juni 2019 herhaald, namelijk dat de elektrische auto vanaf 2020 geen 4% bijtelling heeft maar 8%.

Naast de verhoging van de bijtelling zijn er nog meer aanpassingen. Zo geldt de 8% bijtelling per 2020 niet meer tot € 50.000,-, maar tot € 45.000,-. Daarboven heeft een elektrische auto leasen geen bijtellingsvoordeel meer, maar betaalt de zakelijke rijder 22% bijtelling.

Elektrische auto leasen een stuk minder aantrekkelijk
Door deze veranderingen wordt de elektrische auto een stuk minder aantrekkelijk. Terwijl de afgelopen jaren juist werd gestimuleerd te kiezen voor een elektrische auto. Hiermee staat dit besluit van de hogere bijtelling dan ook haaks op het promoten van elektrisch rijden. De afgelopen jaren heeft het positief stimuleren van het elektrisch rijden geresulteerd in een jaarlijkse verdubbeling van de verkoop van elektrische auto’s. In 2018 heeft dit geleid tot een 5% marktaandeel van elektrische auto’s van alle nieuw verkochte auto’s. Nu de bijtelling veel hoger gaat worden heeft dit ongetwijfeld invloed op de verkoop. Het is de vraag of de stijging van de verkoop die we hebben gezien en de populariteit van elektrische auto’s in 2020 nog steeds blijft stijgen of dat het nu snel gaat afnemen.

Dit jaar nog profiteren
Wil je nog profiteren van de voordelige 4% bijtelling, dan begint de tijd te dringen. Om nog aanspraak te maken, moet de elektrische auto nog dit jaar tenaamgesteld worden. VZR adviseert automobilisten vooral om hier, wanneer dit mogelijk is, dit jaar nog gebruik van te maken. 

Modellen niet leverbaar
Heb je besloten om nog dit jaar te kiezen voor het leasen van een elektrische auto, kom dan snel in actie om dit te regelen. Houd er rekening mee dat jij niet de enige bent die hier nog gebruik van wil maken. Doordat veel mensen nu nog willen profiteren en omdat de populariteit van de elektrische auto’s is toegenomen in Nederland, is het voor sommige merken lastig om aan de vraag te voldoen. Niet elk model kan daardoor nog in 2019 geleverd worden. Ga je een auto leasen, neem dit dan mee in het opstellen van het contract. Het is erg belangrijk om goede afspraken te maken met je werkgever of leasemaatschappij wanneer je te maken krijgt met een eventuele verlate levering in 2020. Je kunt bijvoorbeeld in het contract laten opnemen dat wanneer de auto niet meer in 2019 kan worden geleverd, jij kunt afzien van de order. Zo loop je geen risico. 

Shercinio Ware
Nach oben