Leasevergelijker.nl Blog

Financiele check voor private/zakelijke lease

Financiële check voordat je gaat leasen. Wat houdt het in?

De meeste leasemaatschappijen doen een financiële check voordat je bij ze kunt leasen. Zowel voor zakelijk als private lease. Wat houdt deze check precies in? Wanneer kom je er wel en niet door? En wat kun je doen als je wordt geweigerd? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Hoe werkt een financiële check voor private lease?

Een leasemaatschappij wil van tevoren graag een inschatting maken of ze hun maandelijkse leasebedrag (op tijd) gaan ontvangen. Daarom trekken ze je financiële geschiedenis na, meestal bij een kredietbureau zoals het BKR. De leasemaatschappij heeft daarom meerdere gegevens van je nodig. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 • een kopie van je loonstrook (als werknemer);
 • een verklaring pensioen (als gepensioneerde);
 • een verklaring alimentatie (indien van toepassing);
 • een overzicht van je woonlasten;
 • een kopie van je rijbewijs;
 • een kopie van je identiteitsbewijs.

 

Hoeveel gegevens een leasemaatschappij nodig heeft, verschilt per geval. In de meeste gevallen wordt een deel van de leaseprijs geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel.

Welke gevolgen heeft een BKR-registratie?

Veel mensen schrikken als ze horen van een ‘BKR-registratie’. Dat hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Het is juist een middel om te voorkomen dat je niet te veel financiële verplichtingen aangaat.

Soms kan het wel van invloed zijn. Bijvoorbeeld als je net op het punt staat een hypotheek af te sluiten. In dat geval heeft het private leasecontract invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Is private lease mogelijk met een negatieve BKR-registratie?

In sommige gevallen adviseert een kredietbeoordelaar de leasemaatschappij om niet met je in zee te gaan. Bijvoorbeeld vanwege een negatieve kredietregistratie. Is het in zo’n geval nog steeds mogelijk om een private leasecontract af te sluiten?

Niet bij de bedrijven die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease.

Maar – een simpele zoekopdracht in Google volstaat – er zijn een aantal bedrijven die (vaak tegen fors hogere vergoedingen) toch leasecontracten aanbieden aan deze doelgroep. De vraag is alleen of je er zelf wel verstandig aan doet om extra financiële risico’s te nemen.

Hoe werkt een financiële check voor zakelijke lease?

Wat nu als je een zzp’er of kleine ondernemer bent en je wilt een auto leasen, heb je dan ook te maken met een financiële check?

In de regel wel. Ook hier wordt vaak een externe kredietbeoordelaar ingeschakeld. Meestal hoeven geen aanvullende gegevens worden overhandigd. Alleen bij twijfel van de kredietbeoordelaar kan bijvoorbeeld gevraagd worden naar:

 

 • een goedgekeurd jaarverslag;
 • een aangifte inkomstenbelasting;
 • een aanbetaling;
 • een waarborgsom;
 • en bankgarantie.
Shercinio Ware
Nach oben