Leasevergelijker.nl Blog

Hoe kun je een leasecontract eerder opzeggen of afkopen?

Het was natuurlijk niet de bedoeling toen je een leasecontract afsloot voor een paar jaar, maar nu wil je er vanaf… Misschien vanwege een verhuizing, misschien vanwege een andere baan. Maar kan het eigenlijk wel? Hoe werkt het vervroegd opzeggen van je leasecontract? En zijn er ook mogelijkheden om je leasecontract door te verkopen?

Mag je elk leasecontract opzeggen?

De meeste leasemaatschappijen bieden de mogelijkheid om een leasecontract voortijdig op te zeggen. Maar dat gaat je vaak wel een flinke duit kosten. De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) berekende medio 2017 dat leaserijders gemiddeld 100% te veel betalen voor de afkoopsom van een leaseauto. Waar je gemiddeld 5000 euro kwijt zou moeten zijn, komt dat in de praktijk neer op 11.000 euro.

Hoe werkt het vroegtijdig annuleren of afkopen?

Een leasemaatschappij berekent bij het voortijdig opzeggen (vaak na een jaar mogelijk) wat de gederfde kosten zijn. Daarin speelt o.a. mee:

 

  • Wat de resterende looptijd is
  • Wat het resterend aantal kilometers is
  • Hoe populair de auto op dit moment is in de markt
  • Of de auto schade heeft gereden
  • Wat de staat van de auto is

 

Daarbij maken maatschappijen niet altijd een eerlijke berekening, zoals blijkt uit het onderzoek van de VZR.

Kan ik mijn leasecontract ook doorverkopen?

Vaak blijkt het goedkoper om je bestaande leasecontract door te verkopen aan een nieuwe rijder. Uiteraard moet je wel eerst toestemming vragen aan je huidige leasemaatschappij om dit te doen. De ervaring leert dat de meeste maatschappijen hiermee akkoord gaan, ze krijgen er namelijk mogelijk een nieuwe klant bij. LeaseTrader.nl is in Nederland de best bezochte marktplaats voor het overnemen van leasecontracten. Grote kans dat je daar je auto kwijt kunt.

Hoe lang duurt het voordat mijn contract overneemt?

Uiteraard is niet elke auto even gewild. Onder andere afhankelijk van het model of de resterende looptijd ben je je leasecontract sneller of langzamer kwijt. Bij LeaseTrader heeft gemiddeld 60-70% van de aanbieders succes binnen drie maanden. Twijfel je of je binnen die categorie valt? Dan kun je altijd overwegen om een kleine bonus aan te bieden aan degene die je auto overneemt.

Shercinio Ware
Nach oben