Leasevergelijker.nl Blog

In je leaseauto op vakantie: waar moet je op letten?

Met je leaseauto naar je vakantiebestemming rijden. Een heerlijk vooruitzicht. Zo’n 68% van de zakelijke rijders gebruikt de leaseauto voor de privévakantie. Dat kan ook prima. Het is één van de praktische voordelen van een leaseauto. Rijd je met je leaseauto naar je vakantiebestemming? Dan zijn er wel een aantal zaken die belangrijk zijn om te regelen en waar je even extra goed op moet letten. Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Groene kaart
De groene kaart is een verzekeringsbewijs van je auto die nodig is wanneer je naar het buitenland gaat. Ga je met een aanhanger of caravan rijden die meer dan 750 kg weegt? Dan heb je in veel landen ook hiervoor nog een groene kaart nodig. Deze vraag je aan bij je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij. 

Tanken
Maak je gebruik van een tankkaart? Dan kun je met diezelfde tankkaart in het buitenland tanken. Of je laat de getankte brandstof door je werkgever van je bijtelling aftrekken. Wil je besparen op je brandstofkosten? Plan dan alvast tankmomenten in landen waar de brandstofprijs lager is. 

Brandstofnamen in het buitenland
Bekijk van tevoren hoe de voor jou bekende brandstoffen heten in het buitenland. Het kan zijn dat deze een andere naam hebben dan de namen die wij in Nederland kennen. Want je wil natuurlijk niet langs de weg komen te staan met motorschade!

Elektrische auto
Rijd je met een elektrische auto? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Onderzoek waar op de route laadpalen staan en maak een plan voor je route. Ook is het belangrijk om te weten of je kunt laden met je huidige laadpas. Bedenk daarnaast een plan B als bij aankomst blijkt dat een laadpaal bezet is of het niet doet. 

Telefoonnummers bij hand hebben
Houd het telefoonnummer van de leasemaatschappij én van je automerk bij de hand als je op reis gaat. Je hebt deze nummers nodig bij pech of schade in het buitenland. Er kan dan zo snel mogelijk actie worden ondernomen om problemen op te lossen. Kijk naar de afspraken die zijn gemaakt met je leasemaatschappij voor vervangend vervoer en hoe je verzekering is opgesteld.  

Reservesleutel mee!
Neem een reserve autosleutel mee. Raak je onverhoopt je autosleutels kwijt, dan heb je altijd nog je reservesleutel tot je beschikking. Dat scheelt je een hoop gedoe.

Wat er in je auto aanwezig moet zijn
Wist je dat het per land kan verschillen wat er verplicht is om in je auto te hebben? In grote lijnen kun je ervan uitgaan dat je de volgende zaken in ieder geval in je auto moet hebben:
– veiligheidshesjes voor alle inzittenden
– gevarendriehoek
– verbandtrommel
– reservelampjes
Op de site van de ANWB vind je hierover uitgebreide informatie.

Machtiging nodig voor bepaalde landen
Vier jij je vakantie in Turkije, Tunesië, Marokko of Oekraïne? Vraag dan in ieder geval een machtiging aan bij je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij. Met deze machtiging krijg je toestemming om naar deze landen te reizen met je leaseauto. Twijfel jij of een machtiging nodig is, informeer dan van tevoren bij je wagenparkbeheer of leasemaatschappij

Een andere zakenauto mee dan je eigen
Ga je in een andere zakenauto dan je eigen leaseauto reizen voor je vakantie, realiseer je dan dat je ook hiervoor bijtelling wordt gerekend. Pas op dat je dan niet voor beide auto’s bijtelling moet betalen. Leg daarom goed vast dat je één auto gebruikt. De Belastingdienst heeft hiervoor regels opgesteld. De belangrijkste regel is dat je eigen leaseauto niet ter beschikking moet staan. Dit betekent dat:
– je deze auto moet inleveren bij de werkgever, inclusief de autosleutel en autopapieren
– het inleveren van de auto schriftelijk is vastgelegd.

Navigatie up-to-date
Een navigatiesysteem is een enorm handige tool om de weg te vinden en stress te voorkomen. Zorg er wel voor dat je navigatie up-to-date is. Door bijvoorbeeld werkzaamheden kunnen routes anders zijn dan normaal. Een belangrijk detail bij het instellen van het navigatiesysteem is om ervoor te zorgen dat je tijdens het instellen kiest voor de snelste route en niet de kortste route. Een korte route kan je langs smalle bergpaden leiden. Een back-up voor je navigatie meenemen is ook handig. Denk aan je telefoon of een ouderwetse papieren landkaart. 

Ook nog even aan denken…
Vergeet niet om te kijken waar je te maken hebt met tolwegen, vignetten en milieuzones. Zo zijn in bepaalde delen in Duitsland milieustickers verplicht en voor Oostenrijk en Zwitserland zijn stolvignetten noodzakelijk. Houd ook rekening met de zogenaamde zwarte zaterdagen. Op die dagen is het vaak extra druk op de Europese snelwegen.

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je de weg op en in alle rust richting je welverdiende vakantie. 

Shercinio Ware
Nach oben