Leasevergelijker.nl Blog
Youngtimer regeling maakt leasen extra voordelig

Lease een Youngtimer – bijtelling extra voordelig!

Youngtimer regeling maakt leasen extra voordelig 

Het leasen van een youngtimer kent een heleboel voordelen. Je kan in een nostalgische auto rijden, zonder verantwoordelijk te zijn voor onderhoud en reparaties. Dat is natuurlijk ideaal, zeker als je een oudere auto rijdt. Je betaalt dan een vast bedrag per maand, zonder onverwachte kosten. En het leasen van youngtimer is dankzij de youngtimer regeling extra voordelig.

Wat is een youngtimer?

Youngtimers zijn auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Auto’s die ouder dan 25 jaar zijn, noemen we oldtimers. Vaak worden youngtimers gezien als auto’s voor liefhebbers. Er zitten dan ook hele mooie exemplaren tussen!

Youngtimers zijn ook nog eens extra voordelig. Zo worden auto’s jaarlijks minder waard, terwijl ze nog net zo degelijk in elkaar zaten als een paar jaar daarvoor. Daarnaast maak je als zakelijke bestuurder gebruik van de youngtimer regeling. En dat zie je terug in je portemonnee! 

Youngtimer regeling: zo zit het precies

Minder bijtelling betalen klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren. Logisch, want het scheelt een hoop geld! Normaal gesproken geldt, tenzij je een elektrische auto hebt, een bijtellingspercentage van 22%. Dat betekent dat 22% van de cataloguswaarde van je zakelijke koop- of lease-auto bij je inkomen wordt opgeteld. Daardoor betaal je dus ook meer belasting.

Bij youngtimers zit dat anders. Daar hebben we namelijk de youngtimer regeling voor. Is je auto 15 jaar of ouder, dan is het bijtellingspercentage 35%. Dat lijkt hoger, maar is het niet! In dit geval wordt het bijtellingspercentage namelijk niet berekend over de cataloguswaarde, maar over de dagwaarde van de youngtimer. 

Rekenvoorbeeld youngtimer regeling

Stel je voor, je leaset een prachtige Audi Q7 van 1 januari 2006. Omdat 2006 inmiddels 15 jaar terug is, wordt deze auto sinds 2021 als youngtimer gezien. Hierdoor betaal je minder bijtelling.

In 2020 werd de bijtelling van deze Audi Q7 nog bepaald op basis van 22% van de cataloguswaarde. Vanaf 2021 wordt gerekend met een percentage van 35% over de dagwaarde. Uitgaande van een geschatte dagwaarde van € 12.000,- kom je uit op het onderstaande rekenvoorbeeld voor de bijtelling volgens de youngtimer regeling.

Audi Q7 bijtelling in 2020:

Cataloguswaarde:        € 82.740,-

Bijtellingspercentage:  22%

Bijtelling:                        € 18.202,80

Audi Q7 bijtelling in 2021:

Dagwaarde:              € 12.000,-

Bijtellingspercentage:  35%

Bijtelling:                        € 4.200,-

Zoals je hierboven kan zien, is in dit voorbeeld de bijtelling van de Audi Q7 uit 2006 binnen één dag met zo’n € 14.000,- euro gedaald. Je hoeft in dit voorbeeld dus maar € 4.000 bij je inkomen op te tellen, in plaats van € 18.000. En dat zorgt natuurlijk voor een groot verschil in hoeveel belasting jij moet betalen. Omdat dit verschil ook wordt doorgerekend in je leasecontract, ben je maandelijks minder geld kwijt!

Waarom betaal je bijtelling?

Het zakelijk leasen van een youngtimer is dus goedkoper dan het leasen van een gloednieuwe auto. Over een youngtimer betaal je namelijk minder bijtelling! Maar die bijtelling, waarom betalen we die eigenlijk? Dat zit zo:

De belastingdienst beschouwt jouw bedrijfsauto in principe als een ‘bron van inkomsten’. Het maakt daarbij niet uit of je de auto rijdt via een leasecontract, of dat je deze zelf hebt aangeschaft. Rij je met dezelfde auto ook nog minstens 500 km per jaar privé? Dan moet je over deze inkomsten belasting betalen.

Private lease geheel zonder bijtelling!

Wil je wél een youngtimer leasen, maar heb je geen onderneming of vind je de bijtelling maar wat ingewikkeld? Dan kan je kiezen voor private lease. Bij een private-leasecontract betaal je helemaal geen bijtelling!

Particulier leasen kan ook gewoon wanneer je de auto wel voor een eigen onderneming gebruikt. Houd er dan wel rekening mee dat deze voor de belastingdienst ook niet als zakelijk wordt beschouwd. Dat houdt in: je kan dan kosten als brandstof, parkeergeld, onderhoud en afschrijvingskosten niet meer van de belasting aftrekken! Vandaar dat je geen bijtelling meer hoeft te betalen. Rijdt je een auto enkel privé, dan spelen aftrekposten helemaal geen rol meer.

Wél de lusten, niet de lasten met private lease

Zeker ook als je geen onderneming hebt, kan het private leasen van een youngtimer interessant zijn. Oudere auto’s hebben nu eenmaal meer kans op gebreken. Ga je leasen, dan betaal je een vast bedrag per maand. De aanbieder van de leaseauto is verantwoordelijk voor reparaties, onderhoud en vaak zelfs voor pechhulp.

Zakelijke youngtimer regeling interessant?

Wil je graag zakelijk leasen? Dan kan de youngtimer regeling erg interessant zijn! Youngtimers zijn er in allerlei soorten en maten. Voor veel ondernemers is hun favoriete voertuig uit de ‘90’s of ‘00’s ineens bereikbaar geworden.Wacht niet langer: die nostalgische droomauto staat al voor je klaar! Via de uitgebreide database van LeaseVergelijker vind je hem extra snel. Wij werken met veel verschillende leasemaatschappijen samen. Genoeg om uit te kiezen dus. Klik op de volgende link en filter direct op jouw favoriete automerk: https://www.leasevergelijker.nl/auto-leasen-zakelijk/

Janet Jones
Nach oben