Leasevergelijker.nl Blog

Leasen met een uitkering. Is het mogelijk? En een goed idee?

Met private lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een splinternieuwe auto. Ook hoef je geen grote aankoopsom bij elkaar te sprokkelen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel mensen met een uitkering erover nadenken om een leaseauto te nemen. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn voor leasen met een uitkering en gaan we dieper in op de vraag waarom je het wel of niet zou moeten doen.

 

Financiële check leasemaatschappijen

Leasemaatschappijen willen graag weten of toekomstige klanten aan hun betalingsverplichtingen zullen voldoen. Daarvoor schakelen ze vaak een externe kredietbeoordelaar in. Bijvoorbeeld het BKR. Wanneer iemand een vast contract heeft, is de kans het grootst dat hij of zij niet in de betalingsproblemen zal komen. Omgekeerd is die kans bij mensen met een onregelmatig inkomen of een uitkering weer groter.

Ook hangt het er natuurlijk van af of je in het verleden aan al je betalingsverplichtingen hebt gedaan. Vanaf mei 2018 kun je gratis je eigen BKR-registratie opvragen via de website.

 

Leasen met een uitkering. Is het mogelijk?

De ene uitkering is natuurlijk de andere niet. Bij een WAO-uitkering en een redelijk eigen vermogen zal je vermoedelijk vrij snel in aanmerking komen voor een goedkopere leaseauto. Ook een AOW-uitkering of pensioen geven een goede kans op een leasecontract.

Problematischer wordt het wanneer je bijvoorbeeld een ZW-, WW-, of bijstandsuitkering ontvangt. Het is voor de kredietbeoordelaar lastig in te schatten hoe lang je deze blijft ontvangen en of het bedrag wel hoog genoeg is om aan al je betalingsverplichtingen te voldoen.

Maatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease zullen je in de regel beschermen tegen het aangaan van te grote betalingsrisico’s.

 

Goed idee om te leasen met een uitkering?

Natuurlijk zijn er altijd leasemaatschappijen zonder keurmerk die ook financieel risicovolle klanten zullen accepteren. Dit zijn echter geen liefdadigheidsinstellingen, dus voor de extra service kun je ook een hogere maandelijkse prijs verwachten. Vraag jezelf af of dit het je echt waard is. Heb je bijvoorbeeld met het leasecontract nog steeds voldoende geld achter de hand bij een tegenvaller?

Op de website van stichting Nibud kun je zelf eenvoudig uitrekenen welke uitgaven binnen je budget passen.

 

Alvast een voordelige private lease uitzoeken

Hoe lager de maandelijkse lasten, hoe groter de kans dat je in aanmerking komt voor een private leasecontract. Zo is een Peugeot 108 bijvoorbeeld al vanaf 149 euro per maand beschikbaar. Bij het onafhankelijke platform leasevergelijker zet je eenvoudig prijzen en voorwaarden van alle voordelige private leasecontracten op een rij.

[cta-button url=”https://www.leasevergelijker.nl/private-lease/” title=”Vergelijk het private lease aanbod” color=”yellow” /]

Shercinio Ware
Nach oben