Leasevergelijker.nl Blog

Hoe kan ik voordelig een auto leasen als zzp’er?

Moet je regelmatig bij klanten op bezoek? Of ga je vaak naar evenementen voor je bedrijf? Dan kan het zomaar een idee zijn om als zelfstandige een auto op naam van je onderneming te zetten. In dit artikel lees je hoe je als freelancer voordelig een auto kunt leasen.

Wat zijn de voordelen van leasen als zzp’er?

Er zijn een aantal belangrijke voordelen aan het leasen van een auto als zelfstandige. Ten eerste hoef je niet direct het hele bedrag van de auto te financieren. Daardoor houd je kapitaal vrij om te investeren in zaken die direct aan je corebusiness zijn gerelateerd. Bovendien heb je met operational lease duidelijkheid over de kosten per maand voor het rijden van een auto. In het bedrag zitten zowel het gebruik van de lease als wegenbelasting, onderhoud, pechhulp en reparaties inbegrepen. Tot slot kun je het maandelijkse leasebedrag aftrekken van je winst als ondernemer, dit scheelt in de belasting die je moet betalen.

Wat zijn de nadelen van leasen als zzp’er?

Leasen is meestal niet de allergoedkoopste optie. Wie een tweedehands autootje koopt en deze helemaal oprijdt, is door de bank genomen voordeliger uit. Al moet je dan natuurlijk wel een beetje verstand hebben van auto’s en niet een model uitkiezen dat binnen een maand een dure reparatie nodig heeft. Ook is dit geen optie voor zzp’ers die graag in een representatieve auto rijden. Daarnaast heb je bij het leasen als zelfstandige te maken met de fiscale bijtelling. Wie meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikmaakt van zijn leaseauto, moet hier belasting over betalen. Hoe fiscale bijtelling precies werkt, lees je hier.

Wanneer is leasen interessant als zzp’er?

Wie graag in een representatieve auto rijdt tegen voorspelbare kosten doet er goed aan om een leasecontract af te sluiten. Financieel gezien is het voor zelfstandigen het meest verstandig om heel weinig (onder de 500 kilometer), of heel veel privékilometers te maken bij zakelijke lease. Wanneer je weinig privé rijdt, hoef je immers ook geen fiscale bijtelling af te dragen, wie juist heel veel privé rijdt, betaalt relatief minder door het vaste tarief. Wie daar tussenin zit kan het beste een private lease afsluiten. Hiermee kun je de leasekosten niet direct van je winst aftrekken, maar voorkom je wel de fiscale bijtelling en kun je vanuit je onderneming een kilometervergoeding uitkeren van € 0,19 per km.

Welke modellen zijn interessant voor zzp’ers?

Leasecontracten zijn er al vanaf grofweg € 160 per maand. Houd er hierbij wel rekening mee dat je maar een beperkt aantal kilometer per jaar mag rijden. In deze prijsklasse moet je denken aan wendbare en zuinige stadsautootjes zoals de Citroën C1, de Kia Picanto of de Opel Karl.

In een hogere prijsklasse worden de mogelijkheden ruimer. Denk bijvoorbeeld eens aan de leaseauto van het jaar, de Renault 3008. Ook de Skoda Octavia Combi en Opel Astra Sports zijn erg populair.

Waar vind je de beste aanbiedingen?

De beste aanbiedingen voor leaseauto’s wisselen voortdurend. Daarbij kost het veel tijd om alle websites van verschillende leasemaatschappijen af te struinen. Op het onafhankelijke platform leasevergelijker zet je daarom prijzen en voorwaarden eenvoudig op een rij. Zo vind je – ook als zzp’er – de voordeligste actie van dit moment.

Shercinio Ware
Nach oben