Leasevergelijker.nl Blog

Leasen steeds populairder bij zzp’ers

Steeds meer zpp’ers rijden in een leaseauto. Sinds 2014 is het aantal meer dan verdubbeld. Vooral het afgelopen jaar was een sterke stijging te zien, namelijk 65,8%. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP barometer.

ZZP leaseautorijders LeaseVergelijker

Percentage zpp’ers dat een auto leaset – Bron: ZZP Barometer

Op dit moment rijdt 12,1 procent van de zpp’ers in een leaseauto. In 2014 was dit nog 5,2 procent. De grootste stijging vond vorig jaar plaats, met bijna vijf procentpunten schoot het aantal leaserijders omhoog.

zzp’ers: leasen voordeliger dan nieuw kopen

Voordeligste optie leaseauto zzp

Volgens zpp’ers de voordeligste optie  – Bron: ZZP Barometer

De duizend ondervraagde zelfstandigen gaven aan leasen voordeliger te vinden dan het kopen van een nieuwe auto. Daarbij was nog wel een groot perceptieverschil tussen autokopers en leasers. Wie echt op de centen moet letten, kan volgens de meeste respondenten het beste een tweedehands auto kopen. Alhoewel je daarbij natuurlijk wel te maken kunt krijgen met onverwachte hoge onderhouds- en reparatiekosten.

Leaserijders maken meer kilometers

zzp kilometers

Gemaakte kilometers zzp’ers met een auto – Bron: ZZP Barometer

Zelfstandigen met een leaseauto blijken bovendien meer kilometers te maken en langer te reizen, hoewel de cijfers elkaar niet veel ontlopen.

Kiezen tussen Private Lease en Operational Lease

De kleine ondernemers staan bij het afsluiten van hun leasecontract voor een belangrijke keuze. Gaan ze via hun bedrijf een auto leasen (operational lease) of doen ze dat als privépersoon (private lease).

Beide hebben hun voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van private lease voor zpp’ers

Je maandelijkse leasekosten zijn niet aftrekbaar van de belasting. Ook wordt je leasecontract aangemerkt als lening voor een eventuele hypotheek. Je zakelijke kilometers kun je wel tegen een vergoeding van 0,19€ per kilometer aan jezelf uitkeren.

Voor- en nadelen van operational lease voor ZZP’ers

Je kunt je maandelijkse leasekosten aftrekken van je bedrijfswinst. Daarentegen moet je wel weer een vaste belasting betalen over je privékilometers (voor iedereen die meer dan 500 kilometer privé in zijn leaseauto rijdt). Deze belasting noem je fiscale bijtelling. Lees in dit artikel meer over hoe je je fiscale bijtelling berekent.

Hoe vind je de beste leasedeal?

Ben je ook van plan om een auto te gaan leasen? Dan kun je via het onafhankelijke Leasevergelijker eenvoudig prijzen en voorwaarden op een rij zetten per model en uitvoering. Zo hoef je niet uren te besteden met het vergelijken van offertes op de sites van leasemaatschappijen.

Shercinio Ware
Nach oben