Leasevergelijker.nl Blog

Leasetarieven: wat kan ik verwachten?

Een leaseauto rijd je tegen voorspelbare kosten per maand. Maar hoe hoog die kosten precies zijn, hangt af van een aantal factoren. Wil je bijvoorbeeld voor korte of langere tijd leasen? En ga je voor een luxe model, of is een stadsautootje voldoende? In dit artikel over leasetarieven lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Leasetarieven blijven elke maand hetzelfde

Goed nieuws voor wie via zijn bedrijf, als consument of zzp’er een auto gaat leasen: je hebt niet snel te maken met onverwachte kosten.

Dat komt omdat zaken zoals belastingen, onderhoud en schadeverzekeringen al bij je maandelijkse leasetarieven zijn inbegrepen. De leasemaatschappij blijft officieel ook eigenaar van de auto, terwijl jij er in kunt rijden. Let er trouwens wel op of de maatschappij alleen een wettelijk verplichte WA-verzekering heeft afgesloten, of de volledige cascoverzekering (‘allrisk’ in de volksmond). Dat kan vaak het prijsverschil verklaren tussen twee aanbieders met dezelfde auto.

Bijkomende kosten: fiscale bijtelling

Wanneer je via je werkgever een auto leaset, heb je ook te maken met de zogenaamde fiscale bijtelling. Wie meer dan 500 kilometer privé rijdt met zijn leaseauto, moet hier extra belasting over betalen. Voor de meeste leasemodellen gaat het hierbij om een tarief van 22%. Voor oldtimers is het meer, en volledig elektrische auto’s kennen 0% bijtelling. De precieze regels over fiscale bijtelling vind je hier.

Langer leasen = lagere tarieven

Je kunt al vanaf een maand een auto leasen. Maar voor een korte periode betaal je meestal wel hogere tarieven. Wanneer je een contract voor vier jaar afsluit, kan dat aanzienlijk in de kosten schelen. Daarnaast maakt het qua kosten uit hoeveel kilometers per jaar je wilt gaan rijden. Dat noem je een kilometerbundel. Gebruikelijke kilometerbundels zijn bijvoorbeeld 20.000 of 30.000 kilometer per jaar.

Welke modellen passen bij welke tarieven?

Voor een bescheiden budget kun je al een prima auto leasen. Denk aan een compact stadsautootje zoals de Opel Karl, Citroën C1 of Kia Picanto. Deze auto’s lease je al vanaf 150€ per maand.

Heb je een wat ruimer budget? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar instapmodel Renault Mégane (250€-350€), de volledige elektrische Nissan Leaf (350€-450€), of een sportieve BMW 2-coupe (450€-650€).

Meer voorbeelden lees je in het artikel:

Welke auto kan ik krijgen met mijn leasebudget?

Shercinio Ware
Nach oben