Leasevergelijker.nl Blog

Occasion lease

Een occasion leasen. Hoe werkt het?

Een auto leasen kost geld. Wie daarom niet per se het nieuwste van het nieuwste model wil rijden, kan prima overweg met een tweedehands leaseauto. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van een occasion lease? In dit artikel lees je er meer over.

Voordelen van occasion lease

Laten we positief beginnen. Waarom zou je vooral wel een gebruikte auto moeten leasen? Wat levert het je op?

Vaak een lager maandbedrag

De waarde van een auto neemt (snel) af tijdens het gebruik. Het waardeverschil tussen een splinternieuwe auto en een model van bijvoorbeeld een jaar oud is daarom best wel groot. Leasemaatschappijen berekenen dit voordeel door aan de leaserijder. Bovendien ziet zo’n relatief nieuwe auto er nog prima uit.

Profiteren van lagere bijtelling

Recentelijk heeft de overheid de fiscale bijtelling (belasting) voor bijna alle modellen gelijkgeschakeld. Alleen over volledig elektrisch aangedreven auto’s mag je nog een lagere bijtelling afdragen. Als ijkpunt neemt de overheid hierbij het moment dat de auto op kenteken is gezet, dit bijtellingstarief blijft vervolgens vijf jaar hetzelfde.

Dat levert een interessant voordeel op voor wie een occasion gaat leasen. Plug-inhybrides hadden in 2015 nog een veel lagere bijtelling. Met tweedehands lease kun je hier van blijven genieten.

Nadelen van occasion lease

Het kan natuurlijk niet alleen maar feest zijn. Er zitten ook nadelen aan het leasen van een tweedehands auto. Dit zijn de belangrijkste:

Hogere onderhoudskosten

Een belangrijk voordeel van zakelijk leasen of private lease in zijn algemeenheid is dat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten voor onderhoud of reparatie. Bij een occasion is het risico op pech alleen wel groter. Een leasemaatschappij zal dit risico in het maandelijkse leasebedrag doorberekenen aan de klant. Soms zit de inschatting van het risico wat aan de hoge kant, waardoor je uiteindelijk helemaal niet zo goedkoop uit bent met de oudere auto.

Minder keuze, minder uitstraling

Niet elke werknemer zal het je in dank afnemen dat hij of zij een tweedehands auto aangeboden krijgt. Er spreekt toch minder waardering uit en ook de uitstraling naar de klant is net iets minder dan met een nieuw model. Bovendien heb je bij een occasion lease minder keuze in modellen en uitvoeringen.

Shercinio Ware
Nach oben