Leasevergelijker.nl Blog

Schadevrije jaren bij private lease

Een overweging bij het kopen of leasen van een auto is wat er met je schadevrije jaren gebeurt. In dit artikel lees je meer over wat schadevrije jaren precies zijn en hoe je ze bij private lease kunt gebruiken.

Met schadevrije jaren krijg je korting op je premie

Een belangrijke kostenpost bij het autorijden zijn verzekeringen. Zeker als je kiest voor een cascoverzekering (in de volksmond bekend als ‘allrisk’) kun je per maand best een flink bedrag kwijt zijn. Gelukkig bieden verzekeringsmaatschappijen kortingen wanneer je een aantal jaar geen schade hebt geclaimd. Hoeveel die korting precies is, verschilt per maatschappij. Sommige maatschappijen geven je pas hun grootste korting na een schadevrije periode van meer dan 20 jaar.

Krijg je ook korting op je premie met private lease?


Bij private lease sluit je niet zelf een autoverzekering af. Dat doet de leasemaatschappij voor je, en dat is ook een van de voordelen van private lease: je hoeft je geen zorgen meer te maken over extra kosten.In de regel krijg je bij leasemaatschappijen korting op het maandelijkse bedrag dat je moet betalen als je minimaal zes of acht jaar schadevrij hebt gereden. Overigens worden die prijzen met kortingen vaak al geadverteerd. Je zou dus ook kunnen stellen dat je juist een opslag moet betalen als je in de afgelopen jaren schade hebt gereden.

Hoe bewijs je schadevrije jaren?

Hoe weet de leasemaatschappij dan of je al voldoende schadevrije jaren hebt gereden om gebruik te kunnen maken van de korting? Als je je auto hebt verkocht, stuurt de verzekeraar je een polis (beëindigd) waaruit het aantal schadevrije jaren blijkt. Als de schadevrije jaren nog zijn gekoppeld aan een auto moet je door middel van het opsturen van een recente polis aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Kun je schadevrije jaren verliezen?

Schadevrije jaren worden door verzekeraars geregistreerd in het systeem Roydata. Deze registratie gaat op naam. Omdat je leasemaatschappij de verzekering afsluit, staan de schadevrije jaren in dat geval niet op jouw naam. Als je voor een korte periode leaset, maakt dat niet uit. Maar als je bijvoorbeeld vier jaar lang private lease rijdt, en daarna weer een auto wilt kopen, scheelt het wel. Verzekeringsmaatschappijen accepteren namelijk maar een bepaalde geldigheidsduur van schadevrije jaren. Na drie jaar zijn ze vaak vervallen.

Kan ik toch premiekorting krijgen na private lease?

Krijg je dan geen premiekorting als je na afloop van private lease toch weer een auto wilt kopen? Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. Je leasemaatschappij kan een verklaring afgeven waarmee ze aantonen dat je in die periode schadevrij hebt gereden. Veel verzekeringsmaatschappijen geven je daardoor alsnog een commerciële korting op het premiebedrag dat je per maand moet betalen.

Eenvoudig leasemaatschappijen vergelijken

Wil je graag uitvinden wat de precieze kosten bij private lease zijn? Alle kleine lettertjes uitpluizen op de websites van de leasemaatschappijen blijkt een lastige klus.
Op het onafhankelijke platform LeaseVergelijker zet je de prijzen en voorwaarden van maatschappijen eenvoudig op een rij.

Shercinio Ware
Nach oben