Leasevergelijker.nl Blog

Wat zijn de kosten van private lease?

Je rijdt graag in een mooie nieuwe auto. Dan heb je over het algemeen twee keuzes: je kunt een auto kopen bij de dealer, of je gaat voor een private lease overeenkomst. Omdat de kostenstructuur anders in elkaar steekt, is het soms lastig om te vergelijken wat nou precies goedkoper is. In dit artikel lees je meer over de kosten van private lease.

Hoe werkt private lease eigenlijk?

In de zakelijke wereld is het een bekend fenomeen: Je rijdt een splinternieuwe auto tegen een vast bedrag per maand.

Ook als consument of zzp’er kun je tegenwoordig voor een leaseovereenkomst kiezen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

  1. Je kiest een model met bijbehorende accessoires (populair: VW Golf, Nissan Qashqai, Audi A4, Opel Astra & Skoda Octavia).
  2. Je kiest een periode waarin je de auto wilt leasen. Gebruikelijk zijn  overeenkomsten van 12 tot 48 maanden.
  3. Je kiest een kilometerbundel waarin je het maximaal aantal kilometers per jaar afspreekt, bijvoorbeeld 20.000 km.
  4. Je kiest een verzekeringspakket (WA- of of all-inclusive)

Vaste of variabele (lees: onvoorspelbare) kosten?

Natuurlijk zijn de kosten bij elk model private lease verschillend. Een belangrijke reden dat veel mensen voor leasen kiezen is echter dat ze in ieder geval van tevoren zeker weten hoeveel ze per maand moeten betalen. Bij kopen is dit niet het geval. Je kunt immers voor onverwachte uitgaven (onderhoud, reparatie, pechhulp) komen te staan.

Wat is goedkoper? Kopen of privélease?

Wat is dan precies goedkoper? Daar kun je geen eenduidig antwoord op geven. Bij het kopen van een nieuwe auto zul je per model en omstandigheden moeten uitrekenen wat voordeliger uitkomt. Een handige tool is de kostenberekening van AutoWeek. Daarmee kun je per model berekenen wat je kwijt bent aan afschrijving en onderhoud.
Belangrijk is ook om in je achterhoofd te houden of je een nieuwe auto gaat kopen met je eigen kapitaal of financiering. Voeg in het bovenstaande rekenmodel dus altijd de rente toe.

Eenvoudig leasemaatschappijen vergelijken

Wil je graag uitvinden wat de kosten bij private lease zijn? Het is lastig om alle lease aanbieders op prijs en voorwaarden te vergelijken. Op het onafhankelijke platform LeaseVergelijker zet je prijzen en voorwaarden van maatschappijen eenvoudig op een rij.

Shercinio Ware
Nach oben