Leasevergelijker.nl Blog
Stoppen met leasen; hoe doe je dat

Stoppen met leasen; hoe doe je dat?

Als je dit artikel leest, hoeven wij jou de voordelen van en auto leasen zeer waarschijnlijk niet meer te vertellen. Je zal wellicht veel tijd hebben gestoken in het vinden van de voor jou perfecte leaseauto. Niet alleen over het model, de kleur, de uitvoering maar ook over welke leasemaatschappij zal je nagedacht hebben. En je was dan ook dolblij met je nieuwe bolide.

Een groot feest

In feite kunnen we een private-lease contract vergelijken met een huwelijk. Het duurt even voordat je de voor jou ideale leaseauto hebt gevonden, dan komen de contractuele verplichtingen om vervolgens optimaal te genieten van elkaar. Die eerste (wittebroodsweken) zijn toch een groot feest. De auto brengt je precies waar je zijn wilt, rijdt soepel, manoeuvreert lekker door de bochten en jij geeft ‘m de brandstof die hij nodig heeft, wast hem als hij vies is en stapt de volgende dag met een grote glimlach weer in. Maar net als bij huwelijken kunnen er dingen veranderen, waardoor je opeens minder blij bent met je leaseauto.

Shortlease in voor- en tegenspoed

In het leven gebeuren mooie dingen, zoals erachter komen dat je een zesling verwacht, dus dan is een grotere auto opeens een noodzaak. Je kan ook jouw baan verliezen, failliet gaan, arbeidsongeschikt worden of andere narigheid op je dak krijgen. Dan zou het fijn zijn, als je gemakkelijk onder je leasecontract uit kan komen. Met een shortlease auto zal dat niet zo snel aan de hand zijn, omdat de periode van het shortlease contract vaak overzichtelijk kort is. Ook als je zakelijke lease is dit niet aan de hand, maar vastzitten aan een private-leasecontract kan je extra kopzorgen geven, maar dat hoeft niet….

Eerlijk is eerlijk

De opzegboete of de opzegvergoeding, zoals sommige leasemaatschappijen het graag noemen, is op zich niet een onredelijke voorwaarde. Stel je voor dat ie er niet was, zou je dan niet telkens weer het laatste nieuwste model willen hebben? Of een andere bolide die meer fiscaal voordeel oplevert? Om dat te voorkomen, hebben de leasemaatschappijen deze clausule ingebouwd. Maar dat hoeft niet in alle gevallen torenhoge boetes te betekenen als het leven een andere wending neemt.

Paarse krokodillen

Het is altijd handig om vooraf de kleine lettertjes te lezen, dat scheelt je teleurstelling of schrik achteraf. Check dus altijd de voorwaarden. Er zit bij de verschillende leasemaatschappijen veel verschil in die voorwaarden. Bij sommige is het vanzelfsprekend dat bij inkomstenverlies het private-leasecontract wordt ontbonden, terwijl bij andere je zelfs met een aangetoonde arbeidsongeschiktheidsverklaring de opzegboete moet betalen.

Flex-contracten zoals de short-lease
Ook zijn er private-leasemogelijkheden die meer weg hebben van shortlease, dit zijn de zogenoemde flex-contracten. Ideaal voor een zzp’er, ad-interim, of iemand die om welke reden dan ook de noodzaak voelt om zich niet voor een langere tijd vast te leggen.

Keurmerk private-lease

De meeste leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het ‘Keurmerk private-lease’. Als dat bij jou ook het geval is, zit er een maximum aan de opzegboete. Is dat niet zo dan kan deze aardig in de papieren lopen. Hoe groot de zak met geld is die je moet meebrengen is afhankelijk van de volgende zaken:
resterende maanden leasecontract
maandelijkse leaseprijs
percentage opzegvergoeding (vaak tussen de 30-50%)

Ook zijn er verschillende rekenmethodes die de afkoopsom van jouw leasecontract bepalen. Zo kan je een percentage betalen van de resterende termijn, of het verschil betalen van de maandtermijn over die periode. In de meeste gevallen mag je dat zelf kiezen en zorgt ook de betreffende maatschappij ervoor dat je de, voor jou, voordeligste optie aangewezen krijgt.

Mogelijkheden

Heeft jouw leasemaatschappij geen clausule die jou kosteloos uit het contract laat komen?
Is die van jou niet aangesloten bij het keurmerk? Of heeft deze geen maximum opzegvergoeding? Pak dan niet meteen je chequeboek, er zijn nog mogelijkheden. De leasemaatschappijen van vandaag zijn niet meer te vergelijken met die van vroeger. Toen hadden ze de reputatie van logge, meedogenloze bedrijven. Gelukkig is dat veranderd, dus pak de telefoon en bel. Jouw situatie zal vast uniek zijn en je kan allicht proberen om jouw probleem voor te leggen. Wie weet kan er, tot een voor beide partijen, goede overeenkomst worden gesloten.

Rijders marktplaats

Lukt dat allemaal niet? Dan zijn er ook nog mogelijkheden om zelf een andere bestuurder te zoeken. Hier zijn speciale websites voor, maar je kan natuurlijk ook in je omgeving vragen of een advertentie zetten in het lokale suffertje. Vanzelfsprekend zal die niet voor alle auto’s gelden. Sommige auto’s zijn nu eenmaal populairder als andere. Daar speelt het model maar de kleur zeker in een grote rol in. Dus als jij van jouw knalroze Fiat Panda met panterprint bekleding af wil, ben ik bang dat je toch de afkooppremie zal moeten betalen.

Janet Jones
Nach oben