Leasevergelijker.nl Blog

Wat zijn de voordelen en nadelen van financial lease?

Financial lease is een bekende optie voor zakelijke rijders. Aan het eind van het leasecontract ben je eigenaar van de auto. Maar of het voordeliger is dan operational lease of kopen? Dat hangt maar net van de omstandigheden af. Ook heb je nog de keuze of je de auto privé of zakelijk wilt gaan leasen. In dit artikel leggen we de belangrijkste voor- en nadelen van financial lease uit en vergelijken we de kosten.

 

Hoe werkt financial lease?

Bij financial lease leen je (een deel van) het aankoopbedrag van een auto. De leasemaatschappij financiert de aankoop die je in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Tijdens de leaseperiode ben je al economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat je verschillende kosten zakelijk kunt aftrekken. Na afloop ben je ook juridisch eigenaar van de auto.

De looptijd van een financial leasecontract is in de regel tussen de 12 en 60 maanden. Daarnaast kun je nog kiezen voor een aanbetaling en slotsom. Dit alles heeft natuurlijk invloed op het maandelijkse bedrag dat je aan de leasemaatschappij betaalt. Dit is opgedeeld in een aflos- en rentecomponent. Tot slot betaal je nog btw over de nieuwe auto. Deze betaal je bij aanschaf direct aan de belastingdienst. Later kun je de btw natuurlijk wel weer verrekenen met je zakelijke inkomsten.

 

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Met financial lease word je uiteindelijk volledig eigenaar van de auto. Je maandelijkse huurbedrag betaal je dus niet voor niets. Bovendien kun je als ondernemer diverse kosten aftrekken.

Renteaftrek

Ten eerste is er de renteaftrek: het volledige bedrag dat je aan rente betaalt, mag je van je winst aftrekken.

Investeringsaftrek

Daarnaast is er voor auto’s met een grijs teken (bestelwagens) ook de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In het eerste jaar mag je tot 28% van de waarde exclusief bpm en btw aftrekken van je winst. Het gaat hierbij om auto’s tussen € 2300 en € 56.192. Bij duurdere modellen mag je maximaal € 15.734 aftrekken van je winst.

Milieu-investeringsaftrek

Wie een volledig elektrisch aangedreven auto gaat leasen kan ook gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek en kan oplopen tot 36% van het aankoopbedrag van de auto. Meer informatie vind je hier.

Afschrijven

Voor het afschrijven van de leaseauto moet je een inschatting maken van de vermoedelijke gebruiksduur en restwaarde. Daarbij geldt een bovengrens van 20% afschrijving van de aankoopwaarde per jaar.

 

Wat zijn de nadelen van financial lease?

Financial lease kent niet alleen maar voordelen. Ten eerste betaal je rente over het maandelijkse leasebedrag. Verder loop je als eigenaar risico voor eventuele waardeverminderingen. Pakt de restwaarde anders uit dan je had gedacht? Dan betaal je dat uit je eigen portemonnee.

Bij financial lease ben je ook zelf verantwoordelijk voor verzekeringskosten, onderhoudskosten en reparatiekosten.

Tot slot is het in de regel niet mogelijk om het contract tussentijds stop te zetten. Je hebt dus minder flexibiliteit dan bij andere opties.

 

Financial lease zakelijk of privé?

Een financial lease kun je zowel zakelijk als privé afsluiten.

Wanneer je de auto zakelijk leaset en meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, moet je (in de regel) 22% fiscale bijtelling betalen. Een precieze berekening van fiscale bijtelling kun je hier maken.

Wanneer je de auto privé leaset, kun je een vergoeding van € 0,19 verrekenen per gereden zakelijke kilometer. Overigens kun je een auto alleen privé leasen als je minimaal 10% van de kilometers privé maakt.

In de regel is het voordeliger om zakelijk te leasen als je ook veel privékilometers met deze auto maakt. Met deze tool kun je berekenen of het goedkoper is om zakelijk of privé te leasen.

 

Vergelijking met kopen en operational lease

Voor bedrijven met een grote financiële reserve, is kopen een aantrekkelijk alternatief. Veel ondernemers kiezen echter voor operational lease: je leaset een auto voor een vast bedrag per maand waarbij alle kosten zijn inbegrepen (onderhoud, reparatie, belastingen).

Je zou operational lease ook als de veiligste optie kunnen beschouwen; je weet immers precies hoeveel je per maand betaalt en hoeft je geen zorgen te maken over de restwaarde. Eventueel heb je aan het einde van het leasecontract de mogelijkheid om de leaseauto over te nemen.

Shercinio Ware
Nach oben