Leasevergelijker.nl Blog

Private lease met mobiliteitsbudget? Dit is hoe het werkt.

Flexibiliteit is de laatste jaren een toverwoord in werkend Nederland. Het mobiliteitsbudget is een ontwikkeling die hier prima bij past; in plaats van een vaste auto van de zaak kies je als werknemer zelf hoe je voor je transport betaalt. Maar welke invloed heeft dat precies op je portemonnee? Kun je met zo’n budget ook een private lease rijden? En wat zijn de voor- en nadelen van die combinatie?

Hoe werkt een mobiliteitsbudget?

Aan het begin van het jaar stelt je werkgever een bedrag vast dat je mag uitgeven aan het vervoer van en naar je werk. Er zijn twee mogelijkheden voor de uitkering van je budget: bruto of netto. Je mag dit vervolgens volledig naar eigen inzicht gebruiken voor verschillende vervoermiddelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 

  • Het kopen van een auto.
  • Een auto verzekeren.
  • Een fiets kopen.
  • Een OV-kaart gebruiken.
  • Een deelauto gebruiken.
  • Een auto privé leasen.

 

Wanneer je het mobiliteitsbudget niet volledig opmaakt, mag je het resterende bedrag zelf houden. Let er wel op dat dit bij je inkomen wordt opgeteld en je hier dus eventueel loonbelasting over moet afdragen.

Mag je privé leasen met een budget van je werkgever?

Zoals je hierboven wellicht al hebt gezien is het dus mogelijk om je mobiliteitsbudget (gedeeltelijk) in te zetten voor het leasen van een auto als privépersoon. Ondanks dat je dit voor woon-werkverkeer inzet, heeft je werkgever hier verder niets mee te maken, het contract is tussen jou en de leasemaatschappij. Aan deze optie zitten zowel voor- als nadelen.

Voordelen privé leasen met mobiliteitsbudget

In tegenstelling tot bij een zakelijke lease, hoef je bij private lease geen fiscale bijtelling te betalen over je privé gereden kilometers. Wie niet heel veel privé rijdt, maar toch een hoge bijtelling heeft, is met zakelijke lease dus relatief duur uit. Met een privé lease heb je deze vaste bijtelling niet.

Wanneer je een goedkopere auto leaset dan waar je recht op hebt, kun je het resterende deel van je mobiliteitsbudget voor andere soorten vervoer gebruiken. Bijvoorbeeld aan een leenfiets of de trein.

Nadelen private lease met mobiliteitsbudget

Bij private lease moet je een rittenregistratie bijhouden over wanneer je de auto zakelijk gebruikt. Dit vergt meer administratie dan bij een zakelijke lease. Bovendien mag je werkgever tot maximaal 0,19 onbelast vergoeden per kilometer. Over de kosten daarboven dien je inkomstenbelasting te betalen.

Conclusie: vooral handig voor combinatie lease & OV

Het mobiliteitsbudget geeft flexibiliteit. Je kunt het dus goed gebruiken om verschillende vervoerswijzen te combineren. Bijvoorbeeld met de auto tot een station waar je makkelijk kunt parkeren, en dan met de trein. Of je maakt gebruik van een relatief goedkope privé lease en besteedt het overige deel van je budget aan de aanschaf van een fiets.

Shercinio Ware
Nach oben