Leasevergelijker.nl Blog

6 belangrijke dingen die je moet weten over de subsidie voor de elektrische leaseauto

Het ging al een tijdje rond in de wandelgangen: er moest een subsidie komen om elektrisch rijden meer te stimuleren. Zakelijke leaserijders profiteerden al langer bij het leasen van een elektrische auto, maar voor private lease was er nog geen regeling. Daar komt nu dus echt verandering in. 

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) gaat op 1 juli 2020 in, maar is met terugwerkende kracht vanaf 4 juni 2020 te gebruiken. Het subsidiebedrag bedraagt 4000 euro als je een nieuwe elektrische auto least, en 2000 euro voor een gebruikte elektrische auto. Je ontvangt het bedrag in maandelijkse termijnen op je bankrekening, voor een periode 4 jaar. Lever je de elektrische auto die je least eerder in? Dan stopt de subsidie. 

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet je aan enkele eisen voldoen. De 6 belangrijkste dingen die je moet weten over de subsidie voor elektrische auto’s, vertellen we je in dit artikel.

#1. Alleen van toepassing op 100% elektrische auto’s

De subsidie geldt alleen voor 100% elektrische auto’s. Dat betekent dat alle hybride en plug-in hybride (PHEV) modellen niet onder de regeling vallen. Deze auto’s hebben naast een elektromotor ook nog een verbrandingsmotor. De bedoeling van de subsidie is dat er echt meer 100% elektrisch wordt gereden. Daarom kun je met een hybride auto geen aanspraak doen op de subsidie.

#2. Actieradius van minimaal 120 km

De elektrische auto die je least moet een actieradius hebben van minimaal 120 km. Door de subsidie moeten er meer elektrische auto’s op de weg komen. Ze moeten de auto’s op benzine en diesel vervangen, niet aanvullen. Daarvoor moet de auto wel een redelijke actieradius hebben. Anders pakken mensen voor de langere stukken alsnog hun benzineauto en staan er twee auto’s voor de deur.

#3. De catalogusprijs is leidend

De subsidie is bedoeld voor het private leasen van een elektrische auto in de kleinere en compacte middenklasse. Dat zijn auto’s die een cataloguswaarde hebben tussen de 12.000 en 45.000 euro. Kies je voor een private lease occasion? Dan moet je vooraf niet vergeten te bekijken wat de cataloguswaarde van de auto is. Het is zonde als blijkt dat je toch niet in aanmerking komt, omdat de auto net 500 euro te duur is.

#4. De subsidie is alleen bedoeld voor particulieren

De naam zegt het al: de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren is er alleen voor particulieren die privé een auto leasen. De subsidie vraag je aan als je bij private lease voor een elektrische auto kiest die aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet. Je kunt maar één keer van de subsidie gebruikmaken en het geldt voor het leasen van nieuwe en tweedehands elektrische auto’s. 

Voor de subsidie moet je een contract afsluiten van minimaal 4 jaar, aangezien je de subsidie verspreid over die periode maandelijks uitbetaald krijgt. Zeg je jouw leasecontract eerder op, dan stopt ook de subsidie en kan het zijn dat je zelfs een bedrag moet terugbetalen. Een belangrijke voorwaarde is dat de leasemaatschappij voorzien is van het Private Lease Keurmerk. Daarnaast moet het contract op je eigen naam staan en moet je in Nederland wonen.

#5. Subsidie is geen korting

Pas op: de subsidie voor de elektrische auto is geen korting. Met de termen subsidie en korting blijken sommige bedrijven en leasemaatschappijen nogal losjes om te gaan. Geeft een leasemaatschappij je opeens 4000 euro korting op het leasen van een nieuwe en 2000 euro korting op het leasen van een tweedehands elektrische auto? Vraag dan goed na of dit wel echt korting is, of dat ze de subsidie als korting hebben verrekend in de prijs.

#6. Zo vraag je de subsidie aan

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren moet je binnen 60 dagen na het afsluiten van je private leasecontract zelf aanvragen. Dat kan online via de website van de RVO. Daarvoor moet je inloggen met je DigiD en een digitaal afschrift van je leasecontract bij de hand houden. De subsidie aanvragen kan dus nog met terugwerkende kracht voor alle contracten die vanaf 4 juni 2020 werden afgesloten.

Op = Op

De subsidieregeling voor elektrische auto’s loopt tot 1 juli 2025 of tot wanneer het budget op is. Jaarlijks is er nieuw budget beschikbaar. Voor 2020 is dat bedrag 10 miljoen euro.

Overweeg je een elektrische auto te leasen en wil je van de subsidie profiteren? Wacht dan niet te lang, want voor je het weet is het subsidiepotje leeg. En omdat je door de subsidie maandelijks een aardig bedrag kan besparen, zou het zonde zijn als de subsidie voor jou niet meer beschikbaar is. Wees er dus snel bij, want op=op.

Shercinio Ware
Nach oben