Leasevergelijker.nl Blog

Waarom je ook kleine schades aan je leaseauto moet melden

Hoorde je dat nou goed? Raakte je bij het parkeren een paaltje? Nou ja, gelukkig zie je er bijna niets van. Het is ook precies op dezelfde plek als waar die diepere kras op de bumper zit. Je twijfelde nog of je daar iets aan moest laten doen. Gelukkig heb je nog even gewacht… of had je de schades aan je leaseauto wel bij je leasemaatschappij moeten melden? En wat doe je met dit kleine deukje? 

Als leaserijder is het soms lastig te bepalen of je kleine schades wel of niet moet melden. Als je de leaseauto net hebt, ben je er natuurlijk heel zuinig op en wil je hem zo lang mogelijk mooi houden. Maar als je de leaseauto al een paar jaar rijdt, is de nieuwigheid eraf, zitten er al wat krasjes op en rijd je hem toch niet zo lang meer. Moet je kleine schades aan je leaseauto toch melden? Of is dat niet altijd nodig? We vertellen het je graag!

Verschillende soorten schades

Om te bepalen of je kleine schades moet melden, moet je natuurlijk wel weten wat de meeste leasemaatschappijen onder kleine schades verstaan. Is een krasje en steenslag al schade? En hoe zit dat met een sterretje in je ruit? 

De meeste leasemaatschappijen doen niet moeilijk over lichte krassen en steenslag. Ze noemen dit ook wel gebruikerssporen. Omdat een leaseauto een gebruiksvoorwerp is, zijn dit soort beschadigingen niet te voorkomen. Maar een ster of scheur in je ruit moet je wel melden. Datzelfde geldt voor kleine deukjes en diepe krassen in de lak.

Kleine schades melden

Zelf stoor je je misschien helemaal niet aan die kras of dat sterretje in je ruit. En dat hele kleine deukje, ach. Het is ook weer zo’n gedoe om een afspraak te maken bij het schadeherstelbedrijf. Toch is het wel het beste om ook dit soort kleine schades aan je leaseauto bij je leasemaatschappij te melden. 

Als je dit niet doet, krijg je bij het inleveren van je leaseauto aan het einde van je leasecontract een eindafrekening voor alle niet gemelde kleine schades. Dat bedrag (je eigen risico) is vaak hoger dan wat je betaalt als je de schade aan je leaseauto laat repareren. Daarbij komt dat het natuurlijk ook gewoon erg vervelend is als je na het inleveren van je auto nog een hoge rekening krijgt.

Het juiste moment om de te melden

Wanneer je de schade bij je leasemaatschappij moet melden hangt af van hoe groot de schade is. Als je na het oplopen van de schade niet meer verder kunt rijden, bel je meteen. In dat geval is ook geen sprake meer van kleine schade.

Als het allemaal wel meevalt, mag je ook de volgende dag bellen. Hier geldt: hoe sneller je het meldt, hoe sneller het is geregeld.

Het eigen risico

Als je kleine schades aan je leaseauto niet meldt, krijg je ze dus alsnog voor je kiezen als je je leaseauto aan het einde van je leasecontract inlevert. Je betaalt dan altijd een bedrag voor je eigen risico. Zeker als je zelf verantwoordelijk was voor de veroorzaakte schade. De hoogte van je eigen risico vind je in het leasecontract. Als een andere weggebruiker verantwoordelijk was voor de schade, betaalt zijn of haar verzekering de kosten en is reparatie voor jou gratis.

De invloed van schade op je schadevrije jaren

Schade rijden heeft altijd invloed op je schadevrije jaren. Dus ook de kleine schades die je met je leaseauto rijdt. Meld je de schade niet en volgt de afrekening na het inleveren van je leaseauto? Ook dan trekken leasemaatschappijen de schade van je schadevrije jaren af. Na afloop van je leasecontract ontvang je een leaseverklaring waarin je het aantal schadevrije jaren kunt vinden. Als je later zelf een auto koopt en een verzekering wilt afsluiten, kun je die leaseverklaring bij de verzekeraar indienen.

Tips bij schade aan je leaseauto

Heb je schade aan je leaseauto? Dan hebben we nog enkele handige tips voor je: 

  1. Maak altijd goede foto’s van de schade en stuur die met de schademelding mee. Voor je leasemaatschappij is het makkelijker om te beoordelen hoe erg de schade is als ze er foto’s van hebben.
  2. Ben je jouw leaseauto door de reparatie even kwijt? Vraag bij je leasemaatschappij na of je recht hebt op vervangend vervoer.
  3. Als de schade serieuzer is en je niet meer verder kunt rijden, schakel je de pechhulp van je leasemaatschappij in. Ga altijd op een veilige plek langs de weg staan (in de berm), zet je alarmlichten aan en draag een veiligheidshesje.
Shercinio Ware
Nach oben