Leasevergelijker.nl Blog

Zakelijk leasen: de voor- en nadelen

Heb je vaak de auto nodig voor je onderneming? Bijvoorbeeld om klanten te bezoeken? Dan is zakelijk leasen een slim idee. Maar hoe zit dat precies met de kosten? En waar moet je op letten als je een leaseauto aanschaft? In dit artikel over operational lease lees je meer.

Wat is zakelijk leasen?

De meeste mensen kennen zakelijk leasen als ‘auto van de zaak’. Een populaire variant is tegenwoordig ‘private lease’, daarbij huurt een consument of zzp’er een auto voor een bepaalde periode.

Bij leasen blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Deze betaalt dan ook voor zaken als onderhoud, belastingen en schadeverzekeringen. De leasende ondernemer betaalt een vast bedrag per maand voor zijn auto van de zaak. Ook betaalt hij (of zij) zelf voor benzine of het opladen van de auto (bij elektrische auto’s).

Welke voordelen heeft leasen?

Een nieuwe auto kopen is een flinke investering. Bovendien zit je met onvoorspelbare kosten voor onderhoud of schade. Door te leasen in plaats van te kopen, kun je voor een vast bedrag per maand in een representatieve auto rijden. En als je voor een elektrische auto kiest, kun je bovendien genieten van een lage fiscale bijtelling (waarover zo meer).

Hoe zit het met de nadelen van lease?

Wie zijn leaseauto ook voor privéritten gebruikt, moet daar belasting over betalen. Tenminste, als dat minimaal 500 kilometer per jaar is. Anders moet je een rittenregistratie bijhouden. De belasting over privékilometers noem je ‘fiscale bijtelling’. Deze is in de regel 22% van de cataloguswaarde van de auto. Tenzij het – zoals eerder genoemd – om een volledig elektrische auto gaat. Dan is de bijtelling maar 4%. Een precieze berekening van fiscale bijtelling vind je hier.

Wanneer zakelijk leasen en wanneer kopen?

Wil je in een goedkope privé-auto relatief veel zakelijke kilometers maken? En vind je het niet erg dat het model niet heel representatief is? Dan kun je het beste een auto kopen. Door middel van een kilometervergoeding kun je dan goedkoop zakelijk rijden. Wie liever in een representatieve nieuwe auto rijdt, is het beste af door te leasen.

Waar vind ik de beste zakelijke leasedeals?

De zakelijke leasemarkt groeit nog steeds. Daardoor zijn er een groot aantal leasemaatschappijen met af en toe goede deals. Maar hoe vind je die? Alle websites afstruinen en zelf de kleine lettertjes vergelijken? Dankzij het onafhankelijke LeaseVergelijker hoeft dat niet meer. Hier zet je prijzen en voorwaarden van zakelijk leasen eenvoudig op een rij.

Shercinio Ware
Nach oben