Leasevergelijker.nl Blog

Consumentenbond: ‘Private Lease een Serieus Alternatief’

Wij wisten het al een tijdje, maar erkenning van een instituut als de Consumentenbond is altijd leuk: Privé Lease is een ‘serieus alternatief’ voor een auto kopen. In de Consumentengids van december 2016 uitgebreid aandacht voor het fenomeen. Wij vatten de conclusies voor je samen.

Wat is Privé Lease?

Een ‘auto van de zaak’ is een behoorlijk ingeburgerd begrip. Maar in de afgelopen jaren is het voor particulieren steeds normaler geworden om zélf een auto te gaan leasen. Je huurt dan een auto naar keuze voor minimaal een jaar en maximaal vijf jaar. De auto’s zijn er in alle soorten en maten, van simpel stadsautootje tot luxe Mercedes met leren bekleding.

Voorspelbare kosten o.a. voordelig voor starters & senioren

Waarom zou je eigenlijk als particulier gaan leasen?
Geen zorgen over onverwachte kosten’ wordt als belangrijkste reden genoemd. Je hoeft geen spaargeld apart te houden voor een onverwachte reparatie. Ook heb je niets te maken met kosten voor afschrijving van de auto, een allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud of bijvoorbeeld het vervangen van banden. Daardoor kun je van tevoren vrij goed voorspellen wat je maandelijks aan je auto kwijt bent.

Voor welke groepen consumenten is privé lease interessant?

De Consumentengids noemt onder andere senioren. Met een privé lease kunnen zij nog een aantal jaar zorgeloos in een goede auto rijden. Bovendien is het voor senioren vaak moeilijk om grote leningen aan te gaan.

De NOS stelt in een eerder artikel juist dat het voor starters interessant is om een private leaseauto te huren. Als je net bent afgestudeerd en begint aan je eerste baan heb je misschien nog niet genoeg spaargeld om een auto te kopen. Verder is private lease voor mensen met een vast inkomen die graag in een nieuwe auto willen rijden en deze regelmatig gebruiken.

Geen interessante optie voor mensen die weinig rijden

De Consumentengids waarschuwt wel dat veel privé leasecontracten rekening houden met een bepaald aantal gereden kilometers. Bijvoorbeeld tienduizend of twaalfduizend kilometer per jaar. Als je de auto incidenteel gebruikt en daar ver onder zit, is het leasen misschien niet zo interessant. Je krijgt immers geen geld terug voor niet verreden kilometers.

Private lease heeft invloed op je hypotheek

Ook wie net op het punt staat een huis te kopen, moet misschien nog een keer nadenken voordat ze een private leaseovereenkomst aangaan. Dankzij nieuwe strengere wetgeving nemen banken de private lease mee in hun berekening van het maximale hypotheekbedrag dat je kan lenen.

Wat is het eigen risico als je schade rijdt?

De voorwaarden voor het vergoeden van schade verschillen van aanbieder tot aanbieder. De Consumentengids raadt aan om deze goed te bestuderen voordat je een overeenkomst aangaat. Bij schade die niet verhaald kan worden op de tegenpartij, geldt er een maximum eigen risico van 500 euro. Bij een tweede aanrijding binnen een jaar is dat het dubbele. Overigens zitten veel aanbieders hieronder en hebben sommigen zelfs helemaal geen eigen risico.

Tussentijds stoppen

Ook interessant is om te onderzoeken wat er gebeurt als je tussentijds de leaseovereenkomst wilt opzeggen. Bijvoorbeeld omdat je naar het buitenland gaat verhuizen of toch een andere auto wilt rijden. In een eerder onderzoek (december 2014) concludeerde de Consumentenbond nog dat contractbreuk erg duur was. Je betaalde soms wel tot 50% van de resterende maandtermijnen. Nu is dat bij veel leasemaatschappijen gelukkig veranderd. Zo betaal je na contractbreuk niet de resterende termijnen, maar alleen het verschil tussen de maandprijs voor een korte of een lange termijn.

De Consumentengids geeft het volgende voorbeeld:

Je rijdt een Opel Mokka met een leaseperiode van 48 maanden voor €449,00 per maand. Dan zeg je het contract na 24 maanden al op. Het maandbedrag was bij die leaseperiode anders geweest, namelijk €548,00 per maand. Het verschil tussen die twee maandbedragen moet je als boete terugbetalen: €2376,00
(bij een boete van 50% was dat €5388,00 geweest.)

Let op het Keurmerk Private Lease

Sinds 1 februari is er het onafhankelijke Keurmerk Private Lease. Het is in samenspraak met de Consumentenbond ontwikkeld. Hiermee weet je zeker dat je niet tóch een deel van de motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen of voor vervelende verrassingen komt te staan als je een contract tussentijds opzegt. Het Keurmerk heeft een speciale geschillencommissie voor klachten. Bij vergelijkingssite LeaseVergelijker kun je direct zien of een aanbieder is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease.

 

Bij welke aanbieder ben je het voordeligste uit?

Vaak is Privé Lease een voordeligere optie dan een auto kopen. Bij sommige aanbieders kan dat voordeel flink oplopen. De Consumentenbond onderzocht contracten van zowel 24 en 48 maanden met 10.000 en 20.000 kilometer inbegrepen. De Bond is uitgegaan van een gemiddelde 50% no-claim korting op de autoverzekering.

Uit het onderzoek kwam Alphabet Private Lease als goedkoopste maatschappij uit de bus: Een auto leasen met eigen geld was 12% en met geleend geld zelfs 21% goedkoper dan diezelfde auto kopen.

Shercinio Ware
Nach oben