Leasevergelijker.nl Blog

Wat is private shortlease?

Steeds meer consumenten en zzp’ers zijn bekend met private lease: een splinternieuwe auto leasen tegen voorspelbare kosten per maand. Maar private lease is meestal pas beschikbaar vanaf een jaar looptijd. Wie korter wil huren kan in sommige gevallen private shortlease overwegen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen.

Waarom zou je kiezen voor private shortlease?

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar waarbij je kiest voor deze vorm van shortlease. Bijvoorbeeld omdat je vanwege omstandigheden nog niet weet hoe lang je een auto nodig zult hebben. Misschien ga je verhuizen, misschien krijg je een andere baan, of wordt een project niet verlengd.

Een andere optie is dat je een auto eerst wilt uitproberen voordat je deze voor een langere periode gaat leasen of wilt kopen. Natuurlijk kun je bij de dealer een testrit maken, maar dat geeft je een minder goed beeld dan wanneer je de auto een maand lang kunt uitproberen.

Bij welke periode noem je het private shortlease?

Simpel gezegd een looptijd van 1 tot 12 maanden. Als je korter dan een maand een auto wilt dan kun het beste huren en langer dan een jaar valt het onder normale private lease. Niet alle maatschappijen bieden trouwens private shortlease aan, als ze dat al doen is het in de regel pas vanaf een looptijd van 3 maanden.

Wat zijn de voordelen van private shortlease?

Private shortlease geeft je een grote flexibiliteit. Veel leasemaatschappijen geven je immers de vrijheid om per maand of zelfs per dag op te zeggen. Je zit dus niet jaren aan een contract vast.
Daarnaast is private shortlease de ideale mogelijkheid om een bepaald model van een automerk uit te proberen. Na een maand rijden heb je een goed beeld of je deze auto voor langere tijd wilt gaan gebruiken.

Verder biedt private shortlease alle voordelen van normale private lease. Je betaalt een vast bedrag per maand waarbij alles is inbegrepen. Hierbij kan je denken aan schadeverzekering, pechhulp, afschrijving, onderhoud, reparatie en wegenbelasting.

Wat zijn de nadelen van private shortlease?

Leasen voor een kortere periode is logischerwijs duurder dan leasen voor een langere periode. Informeer goed wat de mogelijkheden zijn voor het verlengen van een privé shortlease. Kun je dan een lager maandbedrag berekenen over de gehele periode? Of blijf je hetzelfde (relatief) hoge maandbedrag betalen?

Ben je benieuwd wat voor auto’s beschikbaar zijn voor private shortlease? Bekijk het aanbod 

Shercinio Ware
Nach oben