De leasefactor

De leasefactor: hoe lease aanbiedingen transparant en vergelijkbaar te maken

U staat op het punt een nieuwe auto te kopen en hebt al heel precieze ideeën over uw droomauto. U hebt gekozen voor fabrikant X en model Y – en u hebt besloten tot leasen als financieringsoptie. Tot zover alles goed.

Tijdens uw zoektocht naar een geschikte leasewagen merkt u echter al snel dat het aantal aanbiedingen moeilijk bij te houden is en dat de voorwaarden vaak verschillen. Natuurlijk wilt u de goedkoopste en meest aantrekkelijke optie kiezen. Maar wat u mist is een objectieve vergelijking. Die kan heel eenvoudig worden berekend – we hebben het dan over de zogenaamde “leasefactor”.

Wat u hier kunt verwachten

 • Videogids: Te veel tekst? Alle informatie over de leasefactor in “Leasen eenvoudig uitgelegd”!
 • Wat is de leasefactor? Een definitie
 • Waarop moet u letten bij het vergelijken van aanbiedingen?
 • Hoe berekent u de leasefactor
 • De leasefactor-calculator van LeaseVergelijker
 • Welke leasefactor is goed?
 • Vind het beste lease-aanbod voor uw droomauto
 • Houd rekening met overboekings- en vrachtkosten
 • Besluitvormingshulp voor leasevergelijking
 • Pas nu de formule toe en vind uw nieuwe droomauto
 • Vragen en antwoorden

Wat is de leasefactor? Een definitie

De leasefactor evalueert de voorwaarden van een lease-aanbod en is zeer geschikt als vergelijkingsinstrument. Voor de berekening van de leasefactor zijn alleen de maandelijkse leasetermijn en de bruto catalogusprijs van de auto nodig. De maandelijkse termijn wordt gedeeld door de catalogusprijs van het voertuig en vermenigvuldigd met een factor 100. Hoe lager de leasefactor, hoe beter het aanbod.

Waarop moet u letten bij het vergelijken van aanbiedingen?

Wanneer u lease-aanbiedingen aan de hand van de leasefactor wilt vergelijken, moet u rekening houden met het volgende:

 • De vergelijking van meerdere leaseaanbiedingen aan de hand van de leasefactor is alleen objectief als het voertuig identiek is of in ieder geval in dezelfde voertuigklasse valt. Vergelijk dus niet een Mercedes C-klasse met een Opel Astra of een Ford Fiesta met een Abarth 500 alleen omdat de voertuiggrootte identiek is.
 • Zakelijke leaseaanbiedingen hebben doorgaans een lagere leasefactor dan private lease en mogen ook niet worden vergeleken.
 • Het jaarkilometrage (bijvoorbeeld 20.000 kilometer per jaar) en de looptijd van het contract moeten overeenkomen.
 • Let op eventuele speciale betalingen en neem deze mee in de berekening.
 • Speciale diensten zoals servicecontracten, aanvullende verzekeringen of all-inclusive contracten worden niet in aanmerking genomen bij de berekening van de leasefactor en moeten apart worden bekeken.
 • Voertuigen van premiumfabrikanten zoals Porsche hebben doorgaans een hogere leasefactor omdat het populaire modellen zijn met een stabiele waarde.

Zo berekent u de leasefactor

Voor de berekening van de leasefactor is alleen nodig

 • het leasetarief
 • de bruto catalogusprijs van het voertuig
 • indien van toepassing, het bedrag van de aanbetaling/speciale betaling en de looptijd van het contract.

De LeaseVergelijker leasefactor-calculator

Heeft u op dit moment geen rekenmachine bij de hand? Geen probleem, gebruik gewoon de LeaseVergelijker leasefactor calculator en bereken in een handomdraai de leasefactor voor uw gewenste auto.

Welke leasefactor is goed?

Nadat u de leasefactor op basis van de offertegegevens hebt berekend, kunt u de volgende tabel gebruiken als leidraad voor de verdere evaluatie:

LeasefactorBeoordeling
kleiner dan 1,1Goede leasefactor
kleiner dan 0,9Zeer goede leasefactor
kleiner dan 0,7Top leasefactor

 

Vind het beste lease-aanbod voor uw droomauto

Dankzij de formule voor de berekening van de leasefactor hebt u nu de mogelijkheid om alle beschikbare leaseaanbiedingen op uw gemak te vergelijken.

Stel dat de bruto catalogusprijs van uw favoriete model 29300,00 euro bedraagt.

Bij dealer A bedraagt de maandelijkse leasetermijn voor uw gewenste auto 249,00 euro, plus een speciale betaling van 1500,00 euro. De looptijd van het leasecontract is 24 maanden.

De leasefactor voor het aanbod van dealer A bedraagt 1,06 en is daarmee volgens de beoordelingsschaal goed.

Dealer B biedt u uw droomauto aan voor een maandelijks leasetarief van 169,00 euro. Daarnaast is er een speciale betaling van 2000,00 euro. De contractperiode bedraagt eveneens 24 maanden.

Met het leaseaanbod van dealer B komen we op een leasefactor van 0,86, wat volgens de schaal in de zeer goede range ligt.

U vindt een derde aanbod dat bij u past. Bij dealer C leaset u de auto met een maandtermijn van 199,00 euro, geen speciale betaling en een contractduur van 24 maanden.

De leasefactor is dus slechts 0,68. Dealer C biedt u dus een top leaseaanbieding!

DealerLeasetariefAanbetaling/Speciale betalingLooptijdLeasefactor
A€ 249,00€ 1500,0024 Maanden1,06
B€ 169,00€ 2000,0024 Maanden0,86
C€ 199,00€ 0,0024 Maanden0,68

Noteer overboekings- en vrachtkosten

Overschrijvings- of vrachtkosten, die gewoonlijk eenmalig door de dealer in rekening worden gebracht, kunnen ook in de berekeningsformule voor de leasefactor worden opgenomen. In dat geval wordt de leasefactor echter niet meer de totale kostenfactor genoemd. De formule voor de totale kostenfactor is

Belangrijk: Voor een juiste beoordeling van de leaseaanbiedingen mag u de leasefactor en de totale kostenfactor niet met elkaar vergelijken. Voor een objectieve beoordeling van verschillende lease-aanbiedingen mogen de factoren alleen met elkaar worden vergeleken.

Besluitvormingshulp voor leasevergelijkingen

Veel lease-aanbieders vermelden de leasefactor al in hun aanbiedingen. Zo kunt u snel de kwaliteit van een lease-aanbod zien. Bovendien toont de leaseaanbieder transparantie en kunnen potentiële klanten het leaseaanbod zonder veel moeite vergelijken met andere aanbieders.

Als de leasefactor niet in het aanbod is vermeld, heeft u nu de mogelijkheid om deze zelf te berekenen dankzij de formule. U moet echter altijd de basisvereisten in acht nemen, zodat de resultaten vergelijkbaar blijven. Alleen dan is de leasefactor een objectief instrument om verschillende leaseaanbiedingen te beoordelen.

Pas nu de formule toe en vind uw nieuwe droomauto

Wilt u meteen beginnen met auto’s vergelijken? Bekijk dan onze aanbiedingen. Hier hoeft u niet eens de leasefactor te berekenen – dat doen wij voor u! Op de Leasevergelijker Deals-pagina vindt u in één oogopslag alle lease-aanbiedingen van de bij ons aangesloten dealers, ongeacht fabrikant of model.